ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З початку великої війни СБУ заблокувала 76 ботоферм з аудиторією 3 млн фейкових акаунтів

Фото – mind.ua
Фото – mind.ua

Служба безпеки України впродовж 2022–2023 років заблокувала діяльність 76 ботоферм, які діяли на території України та відпрацьовували проросійські наративи.

Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у коментарі для платформи United24, повідомляється в телеграм-каналі СБУ.

За його словами, загальна потужність цих ботоферм – понад 3 млн акаунтів. Він додав, що СБУ успішно протидіє ворогу в кіберпросторі, регулярно відбиваючи масовані атаки на державні ресурси, об’єкти критичної інфраструктури, телекомунікаційні компанії тощо. Зокрема, за 10 місяців 2023 року спецслужба нейтралізувала вже майже 4 тис. кібератак.

Водночас Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що Росія створює під контролем спецслужб національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності навіть студентів. 

“Це вже тепер не тільки про кадрових спецслужбістів. У нас є інформація, що в низці освітніх закладів уже викладають предмети “кібератаки на цивільну інфраструктуру”. Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають, як атакувати не лише українські системи, а й країн партнерів”, – розповів Ілля Вітюк.

Він додав, що російські хакери, зокрема й кіберзлочинці, найняті РФ, фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.

“Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни”, – сказав Вітюк.

Як повідомляв ІМІ, 3 жовтня 2023 року СБУ повідомила, що з початку року нейтралізовано майже 4 тисяч кібератак на електронні системи центральних органів влади та критичної інфраструктури України.

У серпні російські спецслужби намагалися проникнути в е-систему планування операцій Збройних сил. 

5 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України попередила про розсилання вірусів під виглядом рекомендацій від Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

Liked the article?
Help us be even more cool!