ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрстатус та держпідтримка: у Нацраді розповіли, що має мотивувати онлайн-медіа до реєстрації

Члени Нацради Олександр Бурмагін, Ольга Герсим‘юк, Максим Онопрієнко. Фото – Катерина Середа
Члени Нацради Олександр Бурмагін, Ольга Герсим‘юк, Максим Онопрієнко. Фото – Катерина Середа

У Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення розповіли, що має мотивувати онлайн-медіа до реєстрації згідно з новим Законом “Про медіа”.

Про це йшлося під час брифінгу члені Нацради з медійниками в хабі “Медіабаза.Миколаїв” 8 вересня, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

За словами голови Нацради Ольги Герасим’юк, підтримка з боку держави – це головний фактор, який має спонукати медіа до реєстрації.

“Зареєстровані онлайн-медіа справді можуть розраховувати на нашу підтримку їхніх прав та інтересів. І це фактор. Ті колеги, які вирішать не реєструватися, – будь ласка. Але закон треба буде виконувати. Усі, хто порушуватиме закон, особливо в умовах війни, особливо ту частину, 9 розділ закону, – там до всіх буде однакове ставлення”, – сказала вона.

Член Нацради Олександр Бурмагін зі свого боку розповів про відповідальність за порушення, до якої можуть притягнути незареєстровані та анонімні медіа. 

За його словами, до анонімних сайтів новин можуть бути застосовані найжорсткіші санкції, і блокування, зокрема, відбувається за рішенням Нацради, а не суду. Для зареєстрованих і не зареєстрованих, але не анонімних санкційну частину виписано ліберальніше, ніж для анонімних, зазначив Олександр Бурмагін.

“Якщо медіа, наприклад, поширює мову ворожнечі, порушує 9 розділ, немає значення з точки зору відповідальності, зареєстровані ви чи ні. Відповідальність існує для всіх у разі порушення. І ми будемо встановлювати, хто відповідає за онлайн-медіа, і застосовувати санкції. Ми вчиняємо чотири кроки. Якщо не зрозуміло після цих кроків, хто відповідає за цей сайт, хто здійснює редакційний контроль, – це онлайн-медіа потрапляє в статус анонімного. І щодо анонімних найжорсткіші санкції, і блокування, зокрема, відбувається за рішенням Нацради, а не суду. Для зареєстрованих і не зареєстрованих, але хто не ховається санкційну частину виписано ліберальніше, ніж для анонімних. Для зареєстрованих онлайн-медіа не застосовуються тимчасове блокування на два тижні як попереджувальний захід. Для незареєстрованих застосовується, для анонімних застосовується, а для зареєстрованих – немає такої санкції. Якщо вони систематично грубо порушують, то ми на фініші цих систематичних порушень звертаємося до суду, і суд розглядає справу стосовно повного блокування. Це якщо говорити про відповідальність”, – розповів Бурмагін.

Він зазначив, що завжди радить онлайн-медіа проходити реєстрацію, тому що так вони отримують повноцінний юридичний статус медіа та юридичний захист для журналістів з погляду кримінального кодексу. 

“Вони повноцінно видають посвідчення своїм творчим працівникам, вони медіа для держави, без спірних питань та необхідності доведення цього. Вони повноцінно спокійно отримують можливість акредитуватися, вони отримують можливість укладати договори на висвітлення діяльності з ОВА і так далі. Є ціла низка мотиваційних складових, які до законодавства закладено разом з ухваленням Закону “Про медіа”, – сказав Олександр Бурмагін.

Також він зазначив, що під час наради з медіа в Миколаєві обговорювалося питання щодо того, чи потрібно медіа також реєструвати свої сторінки та акаунти в соцмережах і чи допоможе це в разі спроб зламу чи викрадення таких акаунтів. Олександр Бурмагін сказав, що платформи беруть до уваги офіційні реєстраційні документи під час розв'язання питання щодо  власності таких сторінок.

“Сьогодні ми проговорили, я раніше не акцентував на цьому, але це важливий нюанс. Якщо вашу сторінку або акаунт у фейсбуці або інстаграмі намагаються “угнати”, або зламали, то в комунікації з платформою рішення національного регулятора про те, що цей акаунт належить саме цій людині, теж матиме важливе значення. Тому що платформи звертають увагу на офіційні реєстраційні документи. Це буде вагомий доказ того, що це саме ваша сторінка, щоб її повернули вам”, – сказав Олександр Бурмагін.

Як відомо, у Миколаївській області зареєстрували 31 суб'єкт у сфері медіа відповідно до нового Закону “Про медіа”. Серед них – вісім телеканалів, вісім газет та одне онлайн-медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!