ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрчишин назвав три найважливіші кроки на посаді голови Комітету свободи слова

Фото – скриншот ІМІ з відео Ґрунту
Фото – скриншот ІМІ з відео Ґрунту

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів про три найважливіші кроки на новій посаді. Про це він сказав в інтерв'ю “Ґрунту”.

Першим кроком він назвав звільнення полонених українських журналістів.

“Перше, що критично необхідно зробити, – це докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. Понад 25 з них зараз перебувають у полоні. Щодо кількох, як, наприклад, щодо Вікторії Рощиної з УП, ми не знаємо навіть місце їхнього перебування. Країна-фейк просто закриває цю інформацію, не дає інформації ні батькам, ні міжнародним структурам”, – сказав він, додавши, що комітет як держава активності в цій сфері не виявляв.

Далі Юрчишин звернув увагу на падіння ефективності розслідування справ про злочини проти журналістів. У цьому напрямі він планує зустрітися з правоохоронними органами.

“Друга небезпечна тенденція – це розслідування справ про перешкоджання журналістській діяльності. Журналісти як четверта влада мають дуже чіткі гарантії їхньої професійної діяльності. І в Україні, в принципі, демократія, яка розвивається, з розслідуванням таких справ не завжди було гладко. А війна – це завжди для правоохоронних органів певне полегшення, є чим займатися, ми тут будемо ваші справи розглядати”, – сказав голова комітету.

Водночас Юрчишин послався на дані громадських організацій, які працюють у сфері моніторингу дотримання прав журналістів, щодо падіння ефективності розслідувань на 85% у порівнянні з довоєнним періодом. 

“В мене ще не було зустрічі з правоохоронними органами, але це те, що я буду робити найближчим часом”, – сказав голова комітету.

Третім кроком він назвав створення конкурентного та якісного доступу журналістів до інформації.

“Ми постійно є свідками того, як журналісти нарікають на складну систему акредитації на лінії фронту, отримання інформації від військових, є величезні питання, наскільки відкрито працює парламент”, – сказав він. 

Також Ярослав Юрчишин зазначив, що є питання до ефективності на цьому етапі єдиного марафону. 

“Хоча його переважно критикують ті, хто не дивиться телевізора. Але якщо ми інвестуємо в нашу інформаційну політику достатні дорогі ресурси, ми маємо розуміти, що це робиться ефективно. Дуже прикро, що з інформаційного єдиного вікна глядачі тікають у досить часто анонімні телеграм-канали. Не через те, що ми там можемо когось обмежити, кожен може брати інформацію, де він хоче, але якщо інформація не підписана конкретним прізвищем, за ним не стоїть конкретна редакція, то брехати можна що хочеш. У чиїх інтересах? СБУ виявила цілий ряд каналів, які працюють на країну-агресора. Будемо працювати зі спецслужбовцями, щоб зрозуміти, чи є в них механізм протидіяти російській пропаганді, і водночас будемо думати, як підвищувати якість нашого інформаційного поля. Бо захист нашого інформаційного периметра не менш важливий для стійкості фронті, ніж інші безпекові периметри”, – зазначив голова Комітету свободи слова.

Як повідомляв ІМІ, 9 грудня 2023 року Верховна Рада призначила нардепа від фракції “Голос” Ярослава Юрчишина головою Комітету з питань свободи слова. Він уже заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”.

Liked the article?
Help us be even more cool!