ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європейський конгрес українців просить Ткаченка закликати українських акторів не популяризувати російську культуру

30.08.2022, 15:24
Фото – glavcom.ua
Фото – glavcom.ua

Європейський конгрес українців звернувся до міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з проханням “не рекомендувати діячам української культури популяризувати російську культуру та мистецтво в Україні та за її кордоном”. Про це йдеться у зверненні організації, повідомляє Радіо Свобода.

В об'єднанні наводять як приклад виставу російською мовою за участю українських акторів “Мастер и Маргарита” Михайла Булгакова, яку планують показати в жовтні в низці європейських столиць (Париж, Берлін, Прага).

“Як відомо, Михайло Булгаков у своїй творчості виступав проти Державної самостійності України (зокрема, у “Білій Гвардії”). Власне, ці ідеї і є основою “Русского мира” – ідеології виправдання захоплення України та знищення українців… Зараз, коли від допомоги країн НАТО залежить тривалість російсько-української війни, коли українська діаспора проводить послідовну роботу з переконання західних суспільств щодо причин російської агресії, від чого залежить прийняття політичних рішень, вважаємо недопустимим і контрпродуктивним той факт, що деякі діячі української культури і мистецтва… пропагують культуру, мову і бізнес окупантів (російськомовна вистава за участю народної артистки Ольги Сумської організовує російська компанія Vladimir Events, яка зареєстрована у Франції)”, – йдеться у зверненні організації.

Натомість Європейський конгрес українців пропонує своє сприяння в “популяризації за кордоном українських історичних творів та проєктів, які пояснюють боротьбу українського народу”.

Після обурення в соцмережах наміром показати виставу “Майстер і Маргарита” в низці європейських міст Ольга Сумська 27 серпня повідомила, що частина коштів від гастролей піде на допомогу ЗСУ.

“Ми домовлялись одразу – відсоток від зборів на потреби ЗСУ. До участі у виставі запрошено відомого актора з Прибалтики – Івара Калниньша, який з перших днів війни підтримав Україну і відмовився від усіх проєктів у рф. Ганьба тим, хто пише, що ми їдемо з російськими колегами! Брехня! Їдуть виключно українські актори. Щодо мови, на жаль, Івар Калниньш ще не вивчив українську, але обіцяв! Я знаю, що це болюча тема. Але! У Європі є люди, наші глядачі, які хочуть відвідати виставу, але не знають української, тому продюсери запропонували зіграти виставу мовою оригіналу”, – процитували ЗМІ Сумську. Наразі її допис у соцмережі Instagram, який цитують медіа, недоступний.

Ткаченко поки що публічно не відреагував на це звернення Європейського конгресу українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!