ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Макс Левін стали журналістами року за версією УП

09.12.2022, 17:09
Фото – morgueFile / Delfi
Фото – morgueFile / Delfi

"Українська правда" втретє оголосила переможців власної преміїРедакція визначає переможців разом з Клубом читачів у кількох традиційних номінаціях. Цьогоріч журналістами року стали фотокореспонденти Associated Press Євген Малолєтка та Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Макс Левін: він був відеографом Hromadske.

"Цьогоріч усі нагороди, звісно, про незламність і боротьбу за свободу. У кожного вона своя. Але всі – заради спільної мети", – йдеться на сайті медіа.

Як зазначили в УП, російські воєнні злочини для всього світу давно мають конкретні образи.

"Розстріляні цивільні в Бучі, облога Маріуполя, катівні на Харківщині. Ці історії зробили звірства росіян не просто словами навіть для того, хто живе за сотні кілометрів від епіцентру війни. Значною мірою – завдяки українським журналістам, які за віддану роботу стають переможцями численних медійних премій у всьому світі", – додали в редакції.

В УП нагадали, що саме Євген Малолєтка та Мстислав Чернов, чиї роботи з Маріуполя стали одними з найвідоміших ілюстрацій цієї війни, зняли, зокрема, пологовий будинок, який окупанти нещадно бомбардували.

Очікуючи великого вторгнення, Малолєтка та Чернов приїхали до міста в ніч із 23 на 24 лютого. І залишалися там під час обстрілів і облоги. Жили в сховищі та лікарні. Ловили зв'язок під торговельним центром і в поліції. Знімали бомбардування та людське життя без їжі й елементарних речей.

Макс Левін – один з найвідоміших документалістів української війни ще з 2014 року. Він мріяв зняти фотографію, яка зупинить війну. Але не встиг: 13 березня Левін був убитий на Київщині поблизу села Мощун.

Йому було 40. Стати фотографом Левін мріяв з 15 років. І здійснив свою мрію, щойно здобув небажану вищу освіту.

На початку березня Макс працював на Київщині, де точилися бої. Зняв серед іншого зруйновані житлові будинки Бородянки з неба. 10 березня, за словами колег, втратив свій безпілотник. За три дні – повернувся в ліси на його пошуки. Того ж дня близько 11:23 зв'язок із журналістом урвався назавжди.

Його тіло знайшли лише 1 квітня. "Репортери без кордонів" пізніше встановили, що російські солдати стратили Левіна свідомо, ймовірно після допитів і тортур.

Володимир Зеленський надав Левіну вже посмертно орден "За мужність" ІІІ ступеня.

Як повідомляв ІМІ, світова прем'єра фільму "20 днів у Маріуполі" відбудеться на кінофестивалі Sundance у січні наступного року в Парк-Сіті, штат Юта.

Liked the article?
Help us be even more cool!