ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС звинуватив режим Лукашенка у смерті блогера, ув'язненого за реакцію на карикатуру

09.05.2023, 11:20
Фото – Facebook Миколи Климовича / Слово і Діло
Фото – Facebook Миколи Климовича / Слово і Діло

Євросоюз висловив смуток у зв'язку зі смертю в ув’язненні білоруського опозиціонера Миколи Климовича, який був засуджений за реакцію на карикатуру на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це йдеться в заяві речника ЄС, повний текст якої оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє Укрінформ.

"Смерть Миколая Климовича є ще одним доказом повної неповаги режиму до життів та до прав людей. Вона також демонструє неповагу Білорусі до власних зобов’язань за міжнародним правом та до закликів міжнародної спільноти припинити безглузді репресії", – наголосив речник ЄС.

Він нагадав, що Рада ООН з прав людини в березні ухвалила резолюцію, висловивши тривогу з приводу ситуації з білоруськими в’язнями, які потребують медичної допомоги, та закликала негайно звільнити їх з гуманітарних причин.

"ЄС підтверджує вимогу щодо забезпечення негайного доступу до колишнього кандидата в президенти Віктора Бабарика, який, за повідомленнями, був госпіталізований унаслідок жорстокого поводження з ним у в’язниці. ЄС також повторив заклик провести розслідування справи та обставин смерті політв’язня Вітольда Ашурка 21 травня 2021 року. ЄС повторює вимогу щодо негайного та безумовного звільнення всіх політичних в’язнів. ЄС продовжуватиме зусилля, щоб забезпечити справедливе правосуддя для жертв та відповідальність для злочинців", – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 7 травня стало відомо, що в білоруській колонії помер 61-річний політв'язень та блогер Микола Климович, якого 28 лютого засудили до року ув'язнення за реакцію на карикатуру на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка в соцмережі "Однокласники". 

Микола Климович мав інвалідність ІІ групи внаслідок захворювання серцево-судинної системи, переніс інсульт та складну операцію на серці.

Liked the article?
Help us be even more cool!