ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У колонії в Білорусі помер блогер, якого засудили за реакцію "смішно" на карикатуру на Лукашенка

08.05.2023, 10:56
Фото – Facebook Миколи Климовича / Слово і Діло
Фото – Facebook Миколи Климовича / Слово і Діло

У білоруській колонії помер 61-річний політв'язень та блогер Микола Климович, якого засудили до року ув'язнення за реакцію на карикатуру на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка в соцмережі "Однокласники". Про це стало відомо 7 травня, повідомив правозахисний центр “Вясна”.

Микола Климович мав інвалідність ІІ групи внаслідок захворювання серцево-судинної системи, переніс інсульт та складну операцію на серці. 

Попри це 28 лютого Пінський суд засудив його до позбавлення волі. Його звинуватили в образі Олександра Лукашенка за ст. 368 кримінального кодексу через сатиричне зображення, яке він опублікував у соцмережі. В "однокласниках" блогер поставив реакцію “смішно”, тому карикатура розмістилася в стрічці його сторінки.

Микола підкреслив, що займає антивоєнну позицію і з цим пов'язані його публікації в соцмережах.

Перед вироком блогер заявив, що може померти за ґратами, оскільки йому потрібно приймати велику кількість сильнодійних наркотичних ліків. “Будь-який термін ув'язнення для мене – це смерть, тому що я повинен бути під постійним наглядом лікаря, приймати багато сильнодійних препаратів. Я можу не витримати й місяця”, – сказав Климович перед вироком.

Чоловіка затримали в залі суду, оскільки до ухвалення вироку він був на волі. Миколу помістили в СІЗО № 6 м. Барановичі, де його тримали до розгляду апеляції. 21 квітня Брестський обласний суд залишив вирок без змін. Незабаром Климовича етапували до Вітебської колонії №3 – його возили по всій Білорусі. У в'язниці чоловік протримався трохи більш ніж два місяці. У колонії він пробув близько двох тижнів.

Liked the article?
Help us be even more cool!