ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Я прийняв те, що можу померти": у NYT вийшла колонка українського письменника Артема Чеха

01.09.2022, 11:22
Фото – фейсбук Артема Чеха
Фото – фейсбук Артема Чеха

В американській газети The New York Times 30 серпня вийшла колонка українського письменника й військовослужбовця Артема Чеха “Я – український солдат, і я прийняв те, що можу померти”, повідомляє Суспільне.

Дружина письменника, українська режисерка Ірина Цілик у своєму Facebook зазначила: “Вчора текст Чеха був опублікований в The New York Times. Я не помітила спершу, що під публікацією є коментарі. А вони там є. Понад триста реакцій переважно реальних людей, судячи з того, як саме вони написані. Більшість із них – це щирі багатослівні листи підтримки автору й українським військовим. […] Хтось написав, що роздрукував цей текст, щоб дати прочитати своїм онукам. Дуже багато захвату українцями та українськими військовими загалом”.

Видання наводить кілька цитат з колонки Артема Чеха:

 

  • “Раніше я думав, що бачив досить смертей у своєму житті. Я служив на передовій на Донбасі майже рік у 2015-му та 2016-му, був свідком багатьох трагедій. Але в ті часи масштаби втрат були зовсім інші, принаймні там, де я був. Кожна смерть ретельно фіксувалася, проводилися розслідування, ми знали більшість імен загиблих бійців, їхні портрети публікували в соцмережах”.
  • “Я заборонив собі вірити, що я і люди, яких я люблю, виживуть. Існувати в такому стані важко, але прийняти можливість власної смерті необхідно кожному солдату”.
  • “Печаль, звичайно, є: найбільше я хочу бути з дружиною, яка все ще в Києві з моїм сином. Я хочу жити з ними, а не загинути десь на передовій. Але я прийняв можливість своєї смерті як майже здійснений факт. Перехід цього Рубікону мене заспокоїв, зробив сміливішим, сильнішим, урівноваженішим. Так має бути й тим, хто свідомо ступає на стежку війни”.
  • “Як підготуватися до думки, що мати двох дітей, яка місяць ховалася в підвалі, повільно вмирала на їхніх очах? Як прийняти смерть шестирічної дівчинки, яка померла від зневоднення під руїнами свого будинку? Як реагувати на те, що деякі люди в країні, як в окупованому Маріуполі, змушені їсти голубів і пити воду з калюж, ризикуючи підхопити холеру?” 

 

Повністю прочитати колонку можна тут.

Артем Чех – український письменник. Окремі твори були перекладені німецькою, англійською, польською, чеською, російською мовами. Серед головних складових його творів: сюрреалізм, гротеск, філософія, літературні експерименти та автобіографічність.

Найвідоміші книжки: “Хто ти такий?” (за яку письменник отримав премію “Книга року BBC – 2021”), “На великій землі”, “Точка нуль”.

Liked the article?
Help us be even more cool!