ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Витік документів: США вважають, що генсек ООН занадто охоче йде назустріч інтересам Росії

13.04.2023, 13:43
Фото – news.un.org
Фото – news.un.org

США вважають, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш занадто охоче йде назустріч інтересам Росії. Про це йдеться в секретних урядових документах США, які виклали в мережу, повідомляє ВВС.

Як пише видання, файли свідчать про те, що Вашингтон уважно стежив за Антоніу Гутеррешем. Так, у кількох документах описується приватне спілкування генсека ООН та його заступника. Документи містять відверті зауваження Гутерреша про війну в Україні та низку африканських лідерів.

Один документ присвячений чорноморській зерновій угоді, укладеній за посередництва ООН і Туреччини в липні через побоювання глобальної продовольчої кризи. У ньому йдеться, що Гутерреш “настільки прагнув зберегти угоду, що був готовий пристосуватися до інтересів Росії”.

“Гутерреш наголосив на своїх зусиллях, спрямованих на покращення спроможності Росії експортувати, навіть якщо це стосується російських юридичних чи фізичних осіб, які потрапили під санкції”, – йдеться в документі.

Його дії в лютому, згідно з документом, “підривали ширші зусилля притягнути Москву до відповідальності за її дії в Україні”.

Інший документ від середини лютого описує відверту розмову Гутерреша та його заступника Аміни Мохаммед (Amina Mohammed). У ньому генсек ООН висловлює “занепокоєння” закликом президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Європи виробляти більше зброї та боєприпасів через війну в Україні.

Представники ООН явно незадоволені американською інтерпретацією зусиль Гутерреша. І вони кажуть, що він дуже чітко заявив про свою опозицію до війни Росії, пише ВВС.

Як повідомляв ІМІ, 6 квітня видання The New York Times заявило, що у Twitter і Telegram злили засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом.

Відповідальний за витік секретних урядових документів США працював на військовій базі й поділився особливо секретними документами з групою учасників на платформі Discord, йдеться в матеріалі The Washington Post.

Liked the article?
Help us be even more cool!