ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NYT заявило про витік у соцмережі документів НАТО щодо війни в Україні

07.04.2023, 10:11

Видання The New York Times заявило, що у Twitter і Telegram злили засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом. За даними видання, Пентагон уже розслідує, хто міг стояти за цим.
Як пише hromadske, про це повідомляє NYT із посиланням на джерела та аналітиків, які ознайомилися зі згаданими документами.

За даними видання, з-поміж поширених документів є з грифом "цілком таємно". І хоча в них не вказано конкретних планів, наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати свій контрнаступ, там прописано американський і український погляди станом на 1 березня того, що може знадобитися українським військам для цієї кампанії.

Один з документів має перелік українських військових підрозділів, обладнання та навчання з розкладом на січень-квітень. Там міститься стислий перелік 12 бригад, які набираються. Дев’ять з них, як зазначається, навчають та оснащують США та інші союзники НАТО. З цих дев’яти бригад, згідно з документами, шість будуть готові до 31 березня, а решта – до 30 квітня.

Також, за даними NYT, у документі вказується, що терміни доставлення обладнання вплинуть на навчання та готовність, щоб дотриматися часових меж. А загальна кількість техніки, необхідної для дев'яти бригад, становить понад 250 танків і понад 350 одиниць механізованої техніки.

Водночас аналітики помітили, що документи, схоже, були змінені в деяких частинах. Зокрема, на одному зі слайдів ідеться, що в окупантів загинуло 16–17,5 тисячі солдатів, а в Україні – нібито 71,5 тисячі. Однак Пентагон та інші аналітики рахували, що росія має втрати близько 200 тисяч убитими та пораненими.

На думку аналітиків, такі зміни можуть вказувати на спробу дезінформації з боку москви. Але частина документів схожі на автентичні й можуть надати росії інформацію про графіки доставлення зброї та інші військові деталі.

За даними видання, Пентагон уже розслідує, хто міг стояти за витоком документів у Twitter і Telegram, а представники Байдена працювали над тим, щоб їх видалити.

Сабріна Сінгх, заступниця прессекретаря Пентагону, заявила, що про повідомлення щодо публікацій у соцмережах знають і "департамент розглядає це питання".

Майкл Кофман, директор російських досліджень CNA, наголосив, що незалежно від того, є ці документи автентичними чи ні, "люди повинні бути обережними з усім, що опубліковано російськими джерелами".

На думку NYT, хоча вплив розкриття документів на бойові дії важко оцінити, такий витік може зашкодити обміну розвідданими між Україною та США.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що інформацією про те, де, коли і як розпочнеться контрнаступ Сил оборони України, володіють не більше ніж п'ять людей на планеті. А заступниця міністра оборони України Ганна Маляр казала, що ще жодного разу не було витоку правдивої інформації щодо військових планів України.

Liked the article?
Help us be even more cool!