ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Випускниці першого потоку курсів телеоператорок стажуються на каналі "Київ24"

Випускниці першого потоку курсів телеканалу "Київ24" "Операторська справа" для жінок проходять нині стажування на каналі й за бажанням зможуть на ньому працевлаштуватися. Про це повідомила очільниця каналу Наталія Лященко, йдеться на сайті "Жінки в медіа".

За її словами, цей проєкт показав, що попит є, а отже є шанси підготувати кадровий резерв. Вона додала, що у вересні навчатиметься новий потік, а також готуються курси з відеомонтажу та режисури. 

Учасниці курсу телеоператорок на каналі "Київ24". Фото – wim.org.ua

Наталія Лященко розповіла, що коли вони зробили оголошення про набір жінок на курс, то попит перевершив пропозицію – отримали понад 40 заявок. Під час відбору насамперед враховували, чи мають жінки базові навички роботи з фото- чи відеоконтентом. 

"Це обумовлено дуже стислим терміном курсу, і нам  потрібні були люди, які мають базове уявлення про художні прийоми та деякі особливості знімальної техніки", – пояснила Наталія.  

Перші 10 відібраних учасниць розпочали навчання 15 травня. Тричі на тиждень з ранку до вечора курсантки вивчали теоретичний матеріал і закріплювали його на практиці. Тривало навчання півтора місяця. 

Під час курсу дівчата вивчали:

  • особливості знімальної техніки;
  • посадові обов’язки операторів;
  • різницю між відеоспостереженням та відеорепортажем;
  • композицію кадру;
  • кіноосвітлення тощо. 

Під час практичних занять вчилися знімати сюжети для новин, інтерв’ю в інтер’єрі та на натурі, портрети, фоторепортажі. 

Директорка каналу зауважує, що жодних сумнівів у можливостях кандидаток не було. За її словами, жінки мають навіть більший потенціал у репортерській справі, бо для них природним є помічати найменші деталі й стежити за декількома об’єктами одночасно. 

Куратором навчального процесу від каналу "Київ24" став головний телеоператор Євген Міглазов. Куратором курсу від Укртелерадіопресінституту був викладач вищої категорії, досвідчений оператор, режисер, заслужений працівник культури України, член Національної спілки кінематографістів України Михайло Лєбєдєв. 

За словами Михайла Лєбєдєва, жінки дедалі більше цікавляться операторською майстерністю. Зокрема, до спеціалізованих вишів, на факультети, що готують операторів, вступає все більше дівчат. І часом студентські групи складаються наполовину з дівчат, наполовину – з хлопців. Але навчати групу, де самі жінки, викладачу довелося вперше. 

Він розповів, що група була дуже згуртованою і відкритою до знань. Хоча всі учасниці курсу мали досвід роботи з фотоапаратом, з відеокамерою не працювала жодна з них. Проте їм вдалося освоїти базові навички, необхідні для роботи з новинами. Дуже сприяла цьому велика кількість практики. Телеканал надавав техніку для знімання, і тому кожна з учасниць могла закріпити знання і зробити практичні завдання. Всі заняття проходили офлайн.

"Неможливо підготувати оператора онлайн. Це все одно, що навчити скрипаля чи піаніста заочно. Саме тому всі заняття проходили наживо. Хоча півтора місяця – це стислий термін, все ж основу вони отримали. Для того щоб знімати сюжети для новин цього достатньо, адже існують лекала, які допомагають це робити. Якщо хтось захоче йти на наступний рівень – в документалістику, то тоді вже треба більш тривале навчання", – розповів Лєбєдєв.

Нині на телеканалі проходить стажування дві учасниці курсу. Зокрема, лінійна продюсерка та режисерка Наталія Бєліх. Вона виїжджала на знімання в місця прильотів у житловий будинок на Сирці та в дитячу лікарню "Охматдит".

"Це нелегко, адже локації для зйомок бувають різні – потрібно бути психологічно стійким та фізично витривалим", – поділилася вона. 

Також на каналі проходить стажування киянка Анна Корінь, яка має вищу технічну освіту в галузі авіації, а працює фотографкою. Вона розповіла, що спочатку було складно поєднувати вивчення камери й практичні знімання, але поступово втягнулася в процес і намагалася не упустити жоден важливий момент на лекції. 

Киянка Анна Корінь, яка проходить стажування на каналі. Фото – wim.org.ua

Анна вже виїжджала на перше знімання. Вона зізналася, що спочатку було страшно за свій емоційний стан, адже мусила першого дня знімати відспівування і поховання військового та розбір завалів на місці прильоту в Шевченківському районі. 

"Досвідчений оператор з каналу, разом з яким ми були в знімальній групі, спокійно пояснив мою задачу, допоміг настроїти техніку і вселив впевненість. Коли почалися зйомки – емоції відійшли на другий план. Я розуміла, що зараз – головне відзняти максимум якісної інформації і передати найбільш правдиво атмосферу", – поділилась Анна.

Як повідомляв ІМІ, 8 травня 2024 року телеканал "Київ24" спільно з Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення та преси повідомили про запуск безкоштовного спецкурсу "Операторська справа" для жінок.

Така ініціатива виникла через загострення проблеми дефіциту кадрів у зв'язку з мобілізацією чоловіків.

Liked the article?
Help us be even more cool!