ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Викритого на брехні журналіста Spiegel підозрюють у привласненні коштів для сиріт

24.12.2018, 16:35
Фото - з DW

Журналіст німецького тижневика Spiegel Клаас Релотіус, який вигадував героїв до своїх матеріалів, може опинитися під слідством через ймовірні фінансові правопорушення. Таку інформацію 23 грудня опублікував тижневик, повідомляє DW.

Згідно з даними самого тижневика, Релотіус проводив кампанії зі збору коштів буцім на допомогу дітям-сиротам у Туреччині.

Журналіст поширював зі своєї приватної електронної пошти заклики до читачів жертвувати на потреби турецьких сиріт. Гроші переказувалися на особистий рахунок Релотіуса. Про це редакції видання повідомили самі читачі.

“Скільки осіб відгукнулося на цей заклик жертвувати кошти, скільки цих коштів зрештою надійшло та що сталося з цими грошима, наразі невідомо”, - написав Spiegel.

Так само редакція тижневика запевняє, що вона нічого не знала про цю кампанію. Водночас усі зібрані дані щодо цих дій журналіста редакція часопису надала прокуратурі для проведення розслідування.

Кампанію збору коштів журналіст оголосив після виходу у світ його матеріалу про двох дітей-сиріт із Сирії, які опинилися на вулиці в Туреччині. Відповідний репортаж був опублікований у випуску Spiegel за 9 липня 2016 року. Тим часом правдивість цього матеріалу, як і багатьох інших, написаних Релотіусом, сумнівна, визнала редакція.

Між тим видання Zeit online звернуло увагу на те, що керівництво редакції Spiegel могло б уже давно викрити обман несумлінного співробітника, якби свого часу звертало увагу на заперечення з боку його колег щодо достовірності наданих матеріалів. Приміром, ще в першій половині 2017 року редактори Spiegel TV вказували на суттєві суперечності в репортажі Релотіуса з Північного Іраку.

Як повідомляв ІМІ, 19 грудня німецький тижневик Spiegel повідомив, що їхній журналіст Клаас Релотіус вигадував історії, а також героїв своїх матеріалів. Релотіус визнав свою провину і розірвав контракт з виданням.

Після цього Клааса Релотіуса позбавили журналістських нагород.

Спочатку Релотіус писав для Spiegel як позаштатний співробітник, а останні півтора року мав постійний контракт на посаді редактора. З 2011 року у друкованій версії тижневика та на сайті Spiegel Online вийшло близько 60 текстів його авторства. До роботи в Spiegel журналіст працював також на кілька інших ЗМІ і навіть отримував нагороди.

Liked the article?
Help us be even more cool!