ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк отримала премію "Тюльпан прав людини"

10.12.2021, 16:24
Фото – Посольство Нідерландів в Україні
Фото – Посольство Нідерландів в Україні

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк отримала премію “Тюльпан прав людини” за видатні та інноваційні досягнення в боротьбі за права людини в Україні. Премію щорічно вручає Посольство Нідерландів в Україні з нагоди Міжнародного дня прав людини.

Вона отримала символічну статуетку та фінансову підтримку своїх проєктів у сумі до 300 тисяч гривень.

“Ця нагорода є особливою для мене. Тому що вона означає, що наша діяльність із захисту прав журналістів, реєстрація порушень, фактчекінг, наша робота з правоохоронними органами справді є дуже важливою. Я хочу присвятити цю нагороду всім співробітникам ІМІ, які всі ці роки працюють, інколи навіть цілодобово, заради того, щоб Україна розвивалась як європейська демократична країна. Для цього їй потрібні якісні й незалежні медіа, і ця нагорода надасть нам мотивацію і сили рухатися далі в цьому напрямі”, – сказала Оксана Романюк.

Оксана Романюк є виконавчою директоркою ГО “Інститут масової інформації”, членкинею Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та членкинею Комісії з журналістської етики. Громадська організація, яку очолює Оксана Романюк, реалізує проєкти, спрямовані на захист свободи слова, розвиток якісної і відповідальної журналістики в Україні та популяризацію медіаграмотності в українському суспільстві. 

Серед найвідоміших проєктів ІМІ – щомісячний моніторинг “Барометр свободи слова”, в якому ІМІ реєструє та ретельно перевіряє сотні випадків порушень свободи слова в Україні. Потім ці випадки передаються до уваги правоохоронних органів та слугують основним показником стану свободи слова в Україні для національної та міжнародної аудиторії. Юристи ІМІ щороку надають понад 300 юридичних консультацій журналістам та медіа. 

ІМІ має мережу представників в усіх регіонах України, які проводять зустрічі з правоохоронними органами на місцях, реєструють та перевіряють випадки порушень, реалізують кампанії і акції, та роблять аналіз медійної ситуації. ІМІ є ініціатором, автором та співавтором багатьох медійних реформ та законопроєктів. При ІМІ також діє “Бібліотека безпеки”, в якій журналісти, які виїжджають до зони ООС, можуть узяти в безкоштовну оренду захисне обладнання та аптечки. Станом на сьогодні ІМІ випустив понад 30 посібників для журналістів та громадських активістів, які охоплюють широкий спектр тем – від особливостей професійної діяльності журналістів до питань безпеки. Щороку ІМІ проводить тренінги та вебінари для журналістів з різних аспектів, пов'язаних з професійною діяльністю. 

Також премію отримала українська правозахисниця, феміністка, ЛГБТ-активістка, голова громадської організації “Інсайт”, засновниця громадської ініціативи “Марш жінок” Олена Шевченко.

“Тюльпан прав людини” – нагорода уряду Нідерландів, ініційована Міністерством закордонних справ. Із 2008 року премія щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, які захищають права людини.

У 2020 році премію отримала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, а також заступниця голови Центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало.

У 2019 році премію отримали кримська адвокатка Ліля Гемеджі та одеський активіст Віталій Устименко. У 2018 році – співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк.

Серед одинадцяти міжнародних лауреатів попередніх років – правозахисники з Конго, Індії, Китаю, Ірану, Гондурасу, Пакистану, Мавританії, Мексики, Йорданії та Близького Сходу.

Liked the article?
Help us be even more cool!