ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Виходила в ефір, не ховаючи обличчя": Анжела Слободян про роботу в окупації

Журналістка з Херсона Анжела Слободян під час окупації міста виходила в ефір, не ховаючи обличчя.

Про це вона розповіла в ефірі Громадського радіо

"Десь за два-три тижні в мене були думки приховувати обличчя, коли виходила в прямий ефір, але річ у тім, що люди, які перейшли на бік окупантів, тобто наші колаборанти, які були при владі, знали, що виходити на телеканал "Україна" в прямий ефір можу тільки я, оскільки я була власкором на той момент, тому в приховуванні обличчя не було сенсу", – говорить журналістка.

За її словами, чотири місяці вона змогла працювати в такому режимі, а потім її попередили, що їй перебувати вдома небезпечно. Вона почала переховуватися.

"Коли мене допитували, я зрозуміла, що окупанти навіть не одразу зрозуміли, що я перебувала в Херсоні, адже для своїх прямих ефірів я обирала локації типу готельних номерів чи холів з високими стінами, щоб було очевидно, що це не квартира", – пояснила Анжела Слободян.

Вона розповіла, що поруч з нею завжди був чоловік, який її захищав – ішов попереду, а вона позаду знімала на телефон.

"Знімати в окупації – це мистецтво. Наприклад, одного разу я знімала сюжет про водійку тролейбуса, яка їздила з українським прапорцем, і, коли я знімала, ми саме проїжджали через блокпости. Але в мене було два телефони, один з них – з російською сімкою, де були тільки звичайні контакти й нічого зайвого. Робочий телефон я намагалася постійно чистити", – згадує медійниця.

За її словами, декілька разів мобільний зв’язок зникав повністю. Уперше – в березні.

"Це було дуже страшно. Ми ловили зв’язок на горі на набережній, і в середмісті був п’ятачок біля дерева, де чомусь ловив зв’язок. А от 1 травня український зв’язок зник на три дні. Тоді всі перейшли на російський зв’язок, тому що потрібно було підтримувати спілкування зі своїми рідними", – додає журналістка.

Як повідомляв ІМІ, восени 2022 року ексжурналістка ТРК "Україна" Анжела Слободян розповіла про російський полон в окупованому Херсоні. Вона провела близько місяця в ізоляторі тимчасового тримання в Херсоні, який росіяни перетворили на катівню. Також вона розповіла про знущання загарбників та катування українських військовополонених.

Із 20 лютого в Гаазі проходить символічний трибунал над президентом РФ Володимиром Путіним та його оточенням за злочин агресії, воєнні злочини та злочини проти людяності, які були скоєні починаючи з 24 лютого 2022 року.

19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України, що був скоєний за політичного та військового керівництва РФ та її союзників.

У вересні 2023 року стало відомо, що Анжела Слободян створила фільм "Навала", відео до якого зняла в окупації.

Liked the article?
Help us be even more cool!