ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВСУ зобов'язав Волинську облраду надати журналісту запитувану інформацію про Ігоря Палицю

15.05.2020, 17:39
Фото – inyoutube.net
Фото – inyoutube.net

Директор Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Юрій Горбач виграв суд у Волинської обласної ради щодо надання інформації про відпустки, відрядження, лікарняні, зарплати й компенсації, а також табелю обліку робочого часу колишнього голови Волиньради Ігоря Палиці за час його роботи на посаді.

Постанову про задоволення скарги журналіста 29 квітня ухвалив Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України, повідомляє “Сила правди”.

Журналіст Юрій Горбач ще у 2016–2017 роках, під час роботи в Агенції журналістських розслідувань “Четверта влада”, двічі звертався із запитом щодо доступу до публічної інформації до Волинської обласної ради. Прагнув дізнатися, коли і скільки разів голова облради Ігор Палиця користався своїм правом на щорічну оплачувану відпустку, відпустку без збереження заробітної плати, коли і скільки часу перебував у відрядженнях та на лікарняному. А також – які виплати йому робили з часу обрання на посаду.

Проте двічі у Волинській облраді відмовилися надавати зазначену інформацію, вказавши лише, що за 15 місяців роботи на посаді Палиці нараховано 109 тисяч 985 гривень зарплати, яку після сплати податків повернули в дохідну частину місцевого бюджету. Тож журналіст у квітні 2017 року подав позов до суду. 

У травні 2017-го суддя Волинського окружного адміністративного суду Оксана Андрусенко погодилася з позицією облради щодо того, що запитувана інформація “не має ознак публічної інформації, оскільки запитувані відомості є предметом, що виник у зв'язку зі здійсненням трудових відносин між відповідачем та його посадовою особою і має внутрішньовідомчий характер”. Однак у своїй постанові не пояснила, чому доступ до неї обмежили та який тоді статус цієї інформації. 

Львівський апеляційний адміністративний суд також відхилив скаргу Юрія Горбача. Відповідну ухвалу винесла 11 липня 2017 року колегія суддів у складі Ярослава Попка, Романи Хобор та Романа Сеника. Львівські судді погодилися з аргументами відповідача, що запитувана журналістом інформація не є готовим продуктом, створеним під час виконання відповідачем своїх повноважень, а є відомостями, що виникли у зв'язку зі здійсненням трудових відносин між відповідачем та його посадовою особою. Натомість публічна інформація має бути готовим продуктом, який отриманий або створений органом влади під час виконання обов'язків.

29 квітня 2020 року Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України задовольнив касаційну скаргу журналіста і зобов’язав Волиньраду надати запитану ще у 2017 році інформацію. Також обласна рада з бюджетних коштів має компенсувати 2112 гривень судових витрат. Рішення набрало законної сили з моменту ухвалення та не підлягає оскарженню.

“Право доступу до інформації є необхідним елементом демократичної форми правління, яка ґрунтується серед іншого на вимогах прозорості, гласності та підзвітності в діяльності владних органів і службових осіб, яких народ уповноважив виконувати функції держави. Колегія суддів Верховного Суду не погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які покладено в основу відмови в позові стосовно того, що запитувана позивачем інформація не є публічною, а відповідач не є її розпорядником. Виходячи з поняття публічної інформації, запитувана позивачем інформація є такою, що задокументована (створена) в процесі виконання суб'єктом владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, отже, є публічною”, – йдеться в постанові суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!