ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВСУ не надавав роз’яснення про фото- і відеознімання для журналістів у кримінальному суді

02.12.2019, 11:45
Фото - alo-advokat.com.ua/
Фото - alo-advokat.com.ua/

Верховний Суд України не надавав роз’яснення про фото- і відеознімання для журналістів у кримінальному суді. Про це йдеться у відповіді Верховного Суду на запит ІМІ.

Юристи Інституту масової інформації надіслали до суду запит, оскільки на правову гарячу лінію ІМІ часто звертаються журналісти, які фіксують події в залі судового засідання щодо кримінальних справ. Судді вимагають від журналістів писати клопотання про надання дозволу на знімання, подавати таке клопотання в канцелярію, і тільки після того суддя розгляне його і винесе ухвалу – чи можна знімати, чи ні.

Юристи ІМІ попросили Верховний Суд України надати таку інформацію:

  • Якими методичними рекомендаціями Верховного Суду України, роз’ясненнями або іншими подібними документами керуються судді, вирішуючи колізію норми щодо гласності судового процесу на користь заборони відеознімання під час кримінальних судових процесів? Реквізити таких методичних рекомендацій, роз’яснень або інших документів (дату ухвалення, номер, орган, який ухвалив такий документ).
  • Якими методичними рекомендаціями Верховного Суду України, роз’ясненнями або іншими подібними документами керуються судді, вимагаючи від журналістів, які не є учасниками судового процесу, подавати клопотання про проведення відеознімання в залі судових засідань у письмовому вигляді через канцелярію заздалегідь перед початком судового процесу? Реквізити таких методичних рекомендацій, роз’яснень або інших документів (дату ухвалення, номер, орган, який ухвалив такий документ).
  • Де саме і в який спосіб були оприлюднені методичні рекомендації, роз’яснення або інші документи, зазначені у п.п.1–2.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду України розглянув запит і надав відповідь, у якій, зокрема, зазначив:

“Разом з цим інформуємо, що методичних рекомендацій, правових позицій (висновків), листів-роз'яснень тощо стосовно застосування норм частини четвертої статті 11 Закону No 1402-VIII та частини шостої статті 27 КПК Касаційним кримінальним судом Верховного Суду не надавалось; узагальнення судової практики щодо питання надання судом дозволу на фотозйомку, відеозапис, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури в кримінальних провадженнях не здійснювалось”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що, згідно з відповіддю, немає однієї визначеної і закріпленої позиції – як саме знімати в залі судового засідання. 

“Це означає, що кожний конкретний суддя в кожному конкретному засіданні в кожній конкретній кримінальній справі самостійно приймає рішення – якою саме нормою користуватися, коли журналісти або інші присутні в залі судового засідання у кримінальній справі починають знімати на мобільний телефон перебіг подій”, – прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!