ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВР ухвалила за основу законопроєкт про дозвіл для Нацради накладати санкції під час війни

18.07.2022, 17:27
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Верховна Рада проголосувала за основу законопроєкт №7345, згідно з яким Нацрада з питань телебачення і радіомовлення може здійснювати окремі повноваження в умовах воєнного стану, зокрема щодо застосування санкцій до телерадіокомпаній.

Ухвалення відповідного законопроєкту за основу підтримав 241 народний депутат на пленарному засіданні 18 липня.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на члена фракції "Голос" Ярослава Железняка.

Як зазначається в пояснювальній записці, згідно з частиною другою статті 51 Закону "Про телебачення і радіомовлення", особливості регулювання мовлення під час надзвичайного та воєнного стану визначаються законом. На Нацраду покладено повноваження щодо регулювання суб'єктів інформаційної діяльності, які в цей складний для країни час продовжують вести діяльність і часом потребують ухвалення регулятором відповідних рішень. Водночас регулятор не може реалізовувати свої повноваження в повному обсязі через процедури, встановлені законом і прописані для мирного часу.

Ініціатори законопроєкту пояснюють, що запропоновані в ньому норми забезпечать можливість під час дії воєнного стану оперативно реагувати на окремі порушення ліцензіатами вимог чинного законодавства і дадуть змогу врегулювати окремі питання щодо їхньої діяльності.

Насамперед частину другу статті 6 закону пропонується доповнити положенням про те, що використання телерадіоорганізацій не допускається для пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії російської федерації як держави-терориста проти України, а також символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму.

Також автори законопроєкту пропонують доповнити профільний закон новою статтею 51-1, згідно з якою Нацрада зможе застосовувати особливу процедуру притягнення мовників до відповідальності в разі виявлення ознак порушень вимог частини другої статті 6, частини шостої статті 9 чинного закону (йдеться, зокрема, про заборону поширювати аудіовізуальні твори, в яких заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років в Україні, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму). Водночас мовники мають надати Нацраді свої письмові пояснення протягом не менш як трьох робочих днів.

Водночас у разі застосування санкцій у вигляді стягнення штрафу ліцензіат зобов'язаний сплатити його в шестиденний термін із дня оприлюднення рішення на офіційному вебсайті Нацради. У цьому разі розмір штрафу становитиме 50% зазначеного в рішенні регулятора. Інакше Нацрада звернеться до суду з позовом щодо його стягнення, водночас розмір штрафу збільшується на 100% розміру зазначеного у відповідному рішенні.

Крім того, законопроєкт передбачає, що, виявивши порушення статей 6 та 9 Закону "Про телебачення і радіомовлення", Нацрада зможе звертатися до військового командування для відповідного реагування. Таке рішення регулятор зможе ухвалити в разі повторного протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ проти України, символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, зокрема подання її як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, глорифікації осіб, які вчиняли її, представників збройних формувань Росії, а також представників окупаційної адміністрації РФ та представників підконтрольних цій державі самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, зокрема шляхом їхнього визначення як "повстанців", "ополченців", "ввічливих військових людей".

Як повідомляв ІМІ, 1 травня Національна з питань телебачення і радіомовлення попросила надати їй можливість анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури.

Liked the article?
Help us be even more cool!