ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ВР має забезпечити доступ журналістів до повного обсягу трансляцій своїх засідань – юрист ІМІ

07.09.2022, 13:45
Фото – "Детектор медіа"
Фото – "Детектор медіа"

Верховна Рада повинна забезпечити доступ журналістів до повного обсягу трансляцій своїх пленарних засідань, оскільки така заборона збільшить контроль влади над інформацією та обмежить прозорість ухвалення рішень парламентом.

Таку думку висловив юрист ІМІ Роман Головенко, коментуючи ухвалення парламентом постанови №7739, згідної з якою телеканал “Рада” може не транслювати пленарних засідань Верховної Ради під час дії воєнного стану.

За словами Головенка, дивним видається зарахування питання безпеки засідань парламенту до медійної сфери, а не до військових чи керівництва ВРУ, яким передовсім має бути відома безпекова ситуація в конкретний момент на Печерських пагорбах. 

“За відсутності прямих трансляцій засідань ВРУ один конкретний телеканал – “Рада” – отримує непропорційну монопольну перевагу на доступ до висвітлення подій у парламенті”, – зазначив юрист. 

Він нагадав, що, згідно з ч. 5 ст. 4 ЗУ “Про телебачення і радіомовлення”, “держава встановлює дієві обмеження щодо монополізації телерадіоорганізацій промислово-фінансовими, політичними та іншими групами чи окремими особами, а також гарантує захист телерадіоорганізацій від фінансового і політичного тиску з боку фінансово-політичних груп та органів державної влади і органів місцевого самоврядування”.

Нівелювати таку перевагу одного каналу можна було б тим шляхом, коли канал “Рада” просто відзнімає засідання ВРУ (без коментарів журналістів і з купюрами лише щодо того, що стосується питань безпеки) і згодом розсилає відзняте іншим медіа. З цього моменту – кількагодинне ембарго на поширення відповідної інформації (зокрема, для каналу “Рада”), щоб усі медіа були в рівних умовах. Іншим варіантом є допустити на засідання ВРУ журналістів загальнонаціональних інформаційних медіа (зокрема, телеканали й так уже беруть участь у марафоні “Єдині новини”) з ембарго на поширення інформації ними в кілька годин”, – зазначив Роман Головенко.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада своєю постановою №7739 “Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану” вирішила, що в період дії воєнного стану здійснення прямих трансляцій відкритих пленарних засідань парламенту може бути обмежене державним підприємством “Парламентський телеканал “Рада” на користь національної безпеки та для гарантування заходів безпеки ВР.

Liked the article?
Help us be even more cool!