ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Воєнкорка Суспільного: Жоден контент не вартий життя та здоров'я журналіста

30.08.2024, 15:00
Тренінг воєнкорки Валентини Гурової в медіабазі. Фото – Медіабаза Дніпро
Тренінг воєнкорки Валентини Гурової в медіабазі. Фото – Медіабаза Дніпро

Робота медійників у зоні бойових дій та висвітлення історій людей вимагає не лише майстерності в зборі та поданні інформації, але й глибокого розуміння власної безпеки, етики та психологічного стану людей, з якими працюєш.

Незалежно від важливості матеріалу жоден контент не вартий життя та здоров'я журналіста. На цьому наголосила тренерка та воєнна кореспондентка Суспільного Валентина Гурова під час тренінгу для журналістів “Основи роботи медійників у бойових умовах” в регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза Дніпро”. 

“Журналісти, які працюють у зоні бойових дій, повинні бути добре підготовлені: планувати свою роботу, знати основи надання першої медичної допомоги, використовувати спеціальний одяг та амуніцію, завжди підтримувати зв'язок з редакцією та моніторити безпекову ситуацію в режимі реального часу. Важливою є також комунікація з військовими на місцях, що може допомогти уникнути небезпечних ситуацій”, – каже Валентина Гурова.

Також під час роботи з військовими, родичами зниклих безвісти та загиблих важливо пам'ятати, що деякі теми можуть бути тригерними для них, тому варто уникати нав'язливих і недоречних запитань. Розмова має бути побудована так, щоб спікер розумів мету інтерв'ю та важливість своєї історії, радить журналістка.

“Військовим потрібно дати можливість висловити свої думки, не нав'язуючи власної точки зору і не намагаючись “розговорити” співрозмовника питаннями, далекими від теми інтерв'ю. Емпатія та розуміння – ключові фактори в таких розмовах”, – каже тренерка

Крім того, під час роботи на місцях після атак інтерв'ювання потерпілих та очевидців також вимагає обережності. Важливо не тиснути на людей і давати їм можливість висловити свої переживання в зручний для них спосіб. Журналіст має вміти швидко оцінити ситуацію і за потреби надати першу психологічну допомогу.

Відвідувачка тренінгу Поліна Паламарчук поділилася, що їй було цікаво почути багато прикладів з роботи воєнкорки.

“Тренінг сподобався. Було цікаво ще раз проговорити етапи роботи з чутливими темами, а головне – почути стільки прикладів з роботи Валентини. Для себе взяла багато корисних порад до подальшої роботи!” – сказала Паламарчук. 

“Етика, повага до співрозмовників та обережність – ось три основні принципи, які допоможуть журналістам виконувати свою роботу, не ризикуючи життям як у зоні бойових дій, так і на місцях “прильотів”, – підсумувала спікерка Валентина Гурова.

Комунікаційник Медіабази Дніпро Артем Цегельник

Liked the article?
Help us be even more cool!