ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинська журналістка заявила про погрози та звернулася в поліцію

12.02.2019, 13:00
Оксана Петрук

Журналістка Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Оксана Петрук повідомила про погрози в соцмережі Facebook від одного чоловіка та звернулася щодо цього до поліції. Про це журналістка повідомила представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб.

За словами Петрук, погрози вона почала отримувати після публікації розслідування про те, що на Волині збираються відкрити норкову ферму.

10 лютого після громадських обговорень про норкову ферму в селі Підгірне Оксана Петрук побачила у Facebook негативні коментарі на свою адресу від чоловіка на ім’я Володимир Поліщук. “Треба вичислити ту суку, яка це пише”, “Таких продажних журналюг потрібно лайном обливати” – написав чоловік про неї в коментарях у Facebook.

Того ж дня, 10 лютого, Оксана Петрук вирішила поїхати зі своєю знайомою до цього чоловіка додому, щоб дізнатися, що його так зачепило в її матеріалі, а також для чого йому вираховувати її.

“Я хотіла з’ясувати, що означає “хоче вичислити”? Знизу підписаний матеріал. То що тут вичисляти? Хто автор? Очевидно, йшлося про те, що він спостерігати має. Я їхала туди не те щоб узяти коментар, а щоб розібратися, що не так. Можна бути незгодним із моїм матеріалом, але це не означає, що треба когось підстерігати”, - зазначила в коментарі Оксана Петрук.

За словами журналістки, Володимир Поліщук уже видалив коментарі, які написав, але скріншоти у неї залишились.

Оксана Петрук зазначила у коментарі ІМІ, що знає його дружину і вважала, що можна вияснити все цивілізовано.

“Однак я помилилась. Герой вживу нічим не відрізнявся від фейсбучного. Він кричав, хамив, вийняв телефон і почав мене фотографувати. Казав, що фото відправить куди треба. І ще я згодом з’ясувала, його швагро очолює Держпродспоживслужбу в районі, де якраз і будується норкова ферма”, - зазначила Оксана Петрук.

11 лютого Оксана Петрук звернулася із заявою про погрози в Головне управління Національної поліції у Волинській області. “У своїй заяві я наголошувала на тому, що погрози пов’язані з моєю професійною діяльністю”, - зазначила журналістка.

Як зазначила журналістка, її здивувала реакція слідчого, до якого вона прийшла. “Мені розмова в поліції нагадала шоу “Говорить Україна”. Слідчий почав обговорювати мій матеріал про те, згідний він з викладеними моїми аргументами чи не згідний. Морально він схиляв мене, щоб не писати заяви. Мовляв, нічого з того не буде, що навіть у ЄРДР внесено не буде”,  - сказала Оксана Петрук.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що погрози про застосування насильства відносно журналіста у зв’язку з виконанням ним своїх професійних обов’язків є порушенням закону, і можуть тягнути за собою кримінальну відповідальність за частиною першою статті 345-1 Кримінального кодексу України.

“Законодавство України визначає, що образи, критична оцінка дій тощо – є оціночними судженнями. Відповідно до частини першої статті 30 Закону України “Про інформацію” ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Відсутність відповідальності за висловлення оціночних суджень стосується не тільки журналістів, а і висловлень на адресу журналістів. На відміну від образ, погрози про застосування насильства відносно журналіста у зв’язку з виконанням ним своїх професійних  обов’язків є порушенням закону, і можуть тягнути за собою кримінальну відповідальність за частиною першою статті 345-1 Кримінального кодексу України:

“1. Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності -

карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!