ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинська журналістка скаржиться на шантаж після матеріалу про звіроферму

19.02.2019, 11:04
Фото - hromadske.volyn.ua

Журналістка Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Оксана Петрук скаржиться, що адвокат Cергій Книш із підприємства “Гірсам”, про яке вона писала в матеріалі про звіроферму, шантажує її викриттям деталей господарської справи, де фігурує її чоловік.

Про це вона написала 17 лютого на своїй сторінці у Facebook та підтвердила представниці ІМІ у Волинській області.

“Такі от методи роботи юристів. Тому змушена викласти переписку. Кому буде цікаво по суті справи - готова відповісти на всі питання особисто. До слова, Сергій Книш є кандидатом до Верховного Суду”, - написала вона.

Також журналістка виклала скріншоти листування з користувачем Facebook, підписаним як Сергій Книш. У приватних повідомленнях чоловік запитує, чи не взялась би вона, “як поціновувач правди”, за ще одну справу. Він навів приклад справи у Господарському суді Волинської області, де фігурує чоловік журналістки.

Представниця ІМІ у Волинській області написала Сергію Книшу повідомлення у Faceboоk щодо цього факту. Однак на момент публікації новини коментар не вдалось отримати.

Оксана Петрук розповіла ІМІ, що Сергій Книш почав писати повідомлення у Facebook кілька днів тому. А 17 лютого вона вирішила опублікувати те, що він написав.

“Звісно, це пов’язано з журналістською діяльністю. Власне, він якраз і апелює до моїх матеріалів. Однак довести в судовому порядку наклеп не хоче, йому простіше застосувати моральний тиск. Він попросився в друзі, і я додала, бо я відкрита до діалогу. Але тільки конструктивного. Шантажу не переношу”, - зазначила вона.

Також журналістка повідомила, що написала заяву до Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України за темою “тиск і погрози журналісту”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров переглянув опубліковані у Facebook скріншоти та зазначив, що не вбачає в них шантажу або погроз, бо формулювання чоловіка обережні.

“З тієї інформації, що я бачу, - це не можна назвати шантажем у розумінні статті 189 Кримінального кодексу України або погрозою журналісту в розумінні статті 345-1 ККУ. Це можна було б віднести до перешкоджання законній журналістській діяльності відповідно ст. 171 ККУ, але формулювання з боку адвоката дуже обережні і розпливчасті, тож довести, що він саме намагався заборонити поширення якоїсь інформації, погрожуючи розголошенням інформації, майже неможливо. Якщо жодних інших повідомлень або звернень немає, то я не вбачаю тут шантажу або погроз”, - зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, 10 лютого журналістка Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Оксана Петрук повідомила про погрози в соцмережі Facebook від одного чоловіка та звернулася щодо цього до поліції. Погрози вона почала отримувати після публікації розслідування про те, що на Волині збираються відкрити норкову ферму.

Liked the article?
Help us be even more cool!