ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Внаслідок ракетного обстрілу Вінниці загинув журналіст, захисник України Володимир Даценко

16.07.2022, 13:57
Фото - фейсбук Володимира Даценка
Фото - фейсбук Володимира Даценка

Внаслідок ракетного обстрілу Вінниці 14 липня загинув журналіст ГО “Дорожній контроль Вінниця”, волонтер, захисник України Володимир Даценко.

Про це Суспільному розповів голова ГО “Дорожній контроль Вінниця” Володимир Затайдух. 

Два дні Володимир був у списку зниклих безвісти. 15 липня по обіді стало відомо, що Даценко загинув. Він був на місці вибуху. 

14 липня Володимир Даценко привіз у приватну клініку, яка вигоріла вщент, товариша, що служить в “Айдарі”, розповів його друг Денис Клімов. У момент обстрілу Клімов та Даценко розмовляли на ґанку клініки.

“Я до нього ще кажу: “Ходімо кави випʼємо, підемо в “Ювілейний”. А він каже, що ні, бо побратим дуже погано говорить, і якщо він вийде на рецепцію, то його не зрозуміють, то може треба буде продублювати якесь прізвище. І це ми стояли. Він крикнув “Приліт!”, потім свиснуло, бахнуло. Я побіг вздовж будівлі, а він, таке враження, як назустріч мені”, - розповів Денис Клімов.

Побіг Володимир у протилежному напрямку. Якраз в епіцентр вибуху. “Після того я приїхав в лікарню, всіх своїх друзів попросив знайти, де він, що з ним”, - розповів Денис Клімов.

Як розповів Володимир Затайдух, коли розпочався повномасштабний наступ росії, Даценко разом з учасниками організації допомагали патрулювати Вінницю, був волонтером. Та коли російський наступ спинили і у місті стало відносно спокійно, він почав оббивати пороги військкоматів, але його не ставили на облік.

“Його всі тут намагалися втримати, навіть роботодавці давали більшу зарплату йому. “Володимире, залишся, ти нам тут потрібен”. Каже: “Ні. Моє серце там. Я маю захищати нашу країну”. Вони були диверсійною групою, як я розумію. Тобто вони виїжджали. Поверталися і виїжджали”, - розповів Затайдух.

На місці обстрілу були знайдені згорілі документи Володимира Даценка, зокрема, посвідчення журналіста ГО "Дорожній контроль Вінниця", а також його автомобіль, який обгорів.

Фото - фейсбук Володимира Затайдуха

За даними ІМІ, Володимир Даценко став 34-м медійником, який загинув з початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, восьмеро журналістів були вбиті під час виконання професійних обов’язків. 26 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань, не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!