ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада Ірану тисне на десятки журналістів після збиття літака МАУ – "Репортери без кордонів"

07.02.2020, 11:23
Фото – AFP / Радіо Свобода
Фото – AFP / Радіо Свобода

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила, що десятки іранських журналістів опинилися під тиском влади у вигляді допитів, погроз, обшуків і примушувань закрити свої акаунти в соцмережах після того, як у січні біля Тегерана був збитий український пасажирський літак. Про це організація повідомила на своєму сайті 6 лютого, передає Радіо Свобода.

Так, щонайменше 21 журналіста в Ірані викликали й допитували співробітники розвідки, які працюють на елітний Корпус вартових ісламської революції або Міністерство розвідки.

Повідомляється, що співробітники іранської розвідки після збиття українського літака обшукали будинки й офіси багатьох журналістів, забрали комп’ютери, мобільні телефони, книги, документи і рукописи.

Правозахисники заявили, що таку увагу силовиків журналісти спричинили висловленням незгоди з тим, щоб видавати за правду “державну брехню” про трагедію.

“Репортери без кордонів” усе ж указують, що жоден із журналістів не був заарештований, але декого з медійників роботодавці попередили про необхідність бути обережними у висловлюваннях, зокрема в соціальних мережах. Отже, додають правозахисники, деяким журналістам довелося закрити свої акаунти в інстаграмі, твітері чи фейсбуку або припинити будь-які публікації на цих платформах.

Керівник іранського відділення “Репортерів без кордонів” Реза Моїні назвав іранських журналістів “подвійними жертвами державної брехні”.

“Весь світ спостерігає за тим, як придушення свободи ЗМІ допомогло “узаконити” брехню та серйозні неодноразові порушення прав людини в Ірані”, – додав він.

В організації зазначають, що після застосування сили для розгону протестів, спричинених зізнанням офіційного Тегерана в збитті українського літака, влада “посилила тиск на ЗМІ, заборонивши публікацію всього, що не відповідає урядовій лінії”.

“Репортери без кордонів” кажуть, що преса в Ірані нині публікує тільки ту інформацію, “що підтверджує” позицію влади, не оприлюднюючи жодних інтерв’ю з родичами жертв катастрофи.

Тим часом 80 іранських журналістів виступили зі спільною заявою, висловивши жаль з приводу того, що вони допомогли поширити “державну брехню” про український літак.

“Усі газети за погодженням з державним радіо і телебаченням та за відсутності будь-якого незалежного розслідування повторили цю велику брехню, а потім зазнали образ і зневаги, коли з’явилася на світ правда”, – заявили вони.

Нагадаємо, 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” рейсу PS752 Тегеран – Київ зазнав катастрофи невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. Загинули 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, зокрема 11 українців (усі дев'ять членів екіпажу і два пасажири).

Уранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали провину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе повну відповідальність.

Liked the article?
Help us be even more cool!