ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вінницька поліція розповіла про проблеми в розслідуванні злочинів проти журналістів

21.12.2020, 16:28
Фото – Нацполіція
Фото – Нацполіція

Проблеми кваліфікації статусу потерпілих журналістів та правової кваліфікації самого злочину є головними для вінницької поліції.

Про це директор Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції у Вінницькій області Володимир Плотиця розповів під час зустрічі регіональному представнику ІМІ.

За словами Плотиці, першочергова проблема – як правильно визначити, чи є постраждалий журналістом. Другою є проблема правової кваліфікації, наприклад злочини за статтею 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") часто кваліфікують за ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") ККУ.

Володимир Плотиця повідомив, що реально впливати на роботу слідчих, на те, як вони на місцях працюють, департамент не має змоги. Забрати справу, перевести до себе – теж. 

Проте поліція планує налагодити комунікацію між потерпілими журналістами та слідчими.

Для цього при Департаменті захисту  інтересів суспільства і держави  Національної поліції України розпочала роботу спеціальна гаряча лінія для повідомлень про правопорушення стосовно журналістів, електронна адреса якої [email protected].

Також Володимир Плотиця розповів, що головною метою департаменту є запобігання злочинам проти журналістів та допомога слідчим у правильній кваліфікації злочинів. 

Однією з  функцій департаменту є “захист прав журналістів та протидія злочинам, пов’язаним із перешкоджанням їхній професійній діяльності”. Але це, додав він, обмежується поки здебільшого запобіганням правопорушень проти безпеки та незалежної діяльності журналістів.

Як повідомляв ІМІ, вінницька поліція відкрила два кримінальні провадження через перешкоджання журналістам потрапити на сесію Ладижинської міської ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!