ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вільне радіо запустило проєкт "Листи Бахмуту" і планує зібрати 100 тис. спогадів

Команда Вільного радіо з Донеччини запустила проєкт “Листи Бахмуту” в День міста – 14 вересня. Із зібраних листів планують сформувати цифровий архів свідчень про місто і його місце в житті людей.

Про це редакція повідомила в пресрелізі.

“Святкуванням нині цей день не назвеш, але ми не готові перестати відзначати цей день в році. Там ще є 1% міста. Так, зараз ту землю топчуть росіяни, на жаль, але відлік існування не зупинений”, – зазначила ініціаторка проєкту та головна редакторка Вільного радіо Анна Сердюк.

У межах проєкту хочуть зібрати 100 тисяч спогадів про Бахмут. Для цього обрали малопоширений формат – лист до міста: усіх охочих долучитися просять написати лист-звернення до міста як до старого друга в його день народження. Це звернення можна наповнити згадками про смішні, важливі або гіркі моменти, вдячністю й теплом, похвалою і словами підтримки або ж побажанням покращення і закликом цінувати чиюсь жертву. 

Збирати листи будуть щонайменше до листопада. Написати свого можна онлайн на сайті Вільного радіо або ж від руки. Наступні півтора місяця прийматимуть звичайні паперові листи всі осередки для переселенців з Бахмута, а також центри ЯМаріуполь, які приймають переселенців із громади. 

У соцмережах дописи про листи збиратимуть з хештегом #ЛистБахмуту.

Фото – Вільне радіо

“Було собі місто і розлетілося на друзки у сотні тисяч уламків. Пораненими дуже по-різному лишилися не лише місцеві, а стільки українців, що й уявити не виходить. Кожен з тих людей пам’ятає Бахмут по-своєму. Це і є проєкт про 100 тисяч листів, 100 тисяч поглядів, 100 тисяч спогадів від людей. Вони можуть утворити вітраж, через який ми поглянемо на нині випалене місто”, – додає організаторка проєкту.

Зібрані спогади почитати можна буде з розділенням на райони або ж обравши лише листи зі згадкою конкретного коледжу чи школи. 

“Ви ж розумієте, що листування – це історичний документ. Ми вивчаємо листування дипломатів, які змінили історію, письменників, громадських діячів. То хто сказав, що лист місту не може стати цією історією, яка розповість нам про Бахмут більше?” – зазначила Анна. 

Проєкт є терапевтичним, запевняють організатори. Подібна “розмова” зі знищеним містом є одним з доступних етапів проживання втрати, з якою працюють не всі переселенці. 

Liked the article?
Help us be even more cool!