ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Військовий, фото з книгою якого оприлюднив Тімоті Снайдер, читає трьома мовами

03.01.2023, 17:00
Фото – Timothy Snyder, Twitter
Фото – Timothy Snyder, Twitter

Військовий Олександр Ширшин з книгою в окопі на фото, яке оприлюднив історик Тімоті Снайдер, читає науково-публіцистичну літературу трьома мовами. Про це військовослужбовець розповів Укрінформу.

“Зараз читаю набагато менше, ніж у довоєнному житті, бо просто немає часу. Читаю книжки різного жанру, але в основному це науково-публіцистична література українською, англійською та польською мовами. Я не вважаю це популярністю. Для мене це якісь такі звичні речі. Я не бачу в цій фотографії нічого незвичного. Це нормально – читати, як є шанс: чи ти в окопі, чи в бліндажі, чи в палатці, чи в дорозі”, – сказав Ширшин.

Військовий розповідає, що фотографію, на якій він читає книгу Тімоті Снайдера “The Road to Unfreedom”, зроблено в окопі в районі Яцьківки на Донеччині, на той час він був у складі 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, проте зараз Ширшин переводиться до іншої бригади.

Військовослужбовець зізнається, що дізнався про пост Тімоті Снайдера від друзів.

“Почали приходити повідомлення від друзів, почали вітати. Спочатку не зрозумів з чим. Потім уже закинули мені скрін із твіттеру. Я не очікував, що моє фото набере стільки лайків. Важливим є те, що фото підписане саме українською мовою”, – додав Ширшин.

Інформацію, що на фото у твіті Тімоті Снайдера саме Олександр Ширшин, повідомили в Українському католицькому університеті. Військовий був їхнім випускником.

За кілька днів до 24 лютого 2022 року він підписав контракт у резерв у 80 окрему десантно-штурмову бригаду та згодом вирушив на війну. В липні воїн був поранений і дивом вижив. За бойову звитягу Олександр отримав орден “За мужність” третього ступеня. Після лікування знову повернувся на фронт.

Олександр Ширшин народився в червні 1994 року в Миколаєві, потім сім’я переїхала до селища Чорноморське в Криму. Після дострокового закінчення школи навчався в Севастопольському національному університеті ядерної енергетики та промисловості на військовій кафедрі, готувався отримати кандидата в майстри спорту з боксу.

2014 рік змінив життя кардинально. Щоб не давати присягу Росії, перевівся і закінчив військову кафедру в Одесі. Навчатися ж продовжив у Харкові, але виграв грант і перевівся в Bialystok University of Technology в Польщі. У 2016 році захистив уже польською диплом магістра. Живучи в Польщі, Ширшин багато допомагав цивільним і військовим українцям, а згодом повернувся на батьківщину – волонтером у прифронтове місто Світлодарськ. Там Олександр об’єднав місцеву молодь навколо себе. Разом з іншими волонтерами й громадськими організаціями відремонтували старий спортивний зал у Новолуганському і заснували секцію боксу.

Із 2017 по 2019 роки навчався і Українському католицькому університеті. Після здобуття диплома з дружиною та двома дітьми переїхав до Чернівців, де працював керівником програми “Суспільний розвиток” осередку Української академії лідерства, а згодом став менеджером у компанії “Модуль ІТП”.

Нагадаємо, 2 січня історик Тімоті Снайдер зробив твіт українською мовою “Найвища честь для автора – читач”, з фото на якому український воїн в окопі читає його книгу “The Road to Unfreedom”. Менше як за добу пост набрав 1,7 млн переглядів.

Liked the article?
Help us be even more cool!