ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ветеран з Хмельниччини веде відеоблог, аби підтримувати важкопоранених бійців

Ветеран, військовий психолог Олександр Дарморос з Хмельниччини веде відеоблог для підтримки важкопоранених військовослужбовців. У 2016 році він дістав поранення, через яке втратив зір та ногу. Наразі у його влозі є понад 8,5 тисяч підписників, повідомляє Суспільне Хмельницький.

Ідея створити відеоблог, щоб ділитися своїм досвідом життя після поранення та надавати психологічну допомогу важкопораненим виникла у Олександра у 2018 році. Тоді намагався знімати та поширювати відео в YouTube самостійно.

"Відео не стали популярними, бо була погана якість. Ніхто мені їх не монтував. Я не закинув ту ідею, лише трохи перегорів, опустилися руки через відсутність результату", – згадує Олександр.

За його словами, через кілька років представники благодійного фонду "Коло" запропонували допомогти з професійним відеозніманням та монтажем.

"У них був проєкт, мета якого полягала у тому, щоб показувати пораненим ролики про те, як ті, хто довго живе з пораненнями, справляються з повсякденністю. Відчуваю обов’язок ділитися своїми досягненнями. Хоча я не можу перебувати на передовій, не хочеться бути осторонь. Я готовий надавати психологічну допомогу, на власному прикладі довести, що можна жити, хоча не все так прекрасно і позитивно", – запевняє ветеран.

Ветеран Олександр Дарморос/Фото - Суспільне Хмельницький

На своєму YouTube-каналі з березня 2024 року Олександр розповідає про власний досвід життя після поранення і способи психологічного розвантаження. Зі спостережень за переглядами, помітив, що найбільше аудиторію цікавлять психологічні поради.

"Глядачам сподобались відео про акупунктуру й якоріння. Вони тривають 11 хвилин. Коли нам в певних ситуаціях не вистачає сміливості, ми маємо цю сміливість відпрацювати. Наприклад, беремо себе за зап’ястя і згадуємо, коли були сміливі", – говорить чоловік.

Найбільше його, як автора відеоблогу, хвилюють коментарі поранених військовослужбовців. "Читає" їх за допомогою спеціальної програми на смартфоні. Відповіді зазвичай надиктовує дружині.

"Залишаються в пам’яті такі відгуки: "Ви кажете тиснути на точку на руці, щоб з’явилась сміливість. А якщо руки немає, де ту точку шукати?". Ще писали таке: "Є точка позитиву, а в мене там тільки негативні думки, розмірковую про суїцид". Я відповідаю: "Дуже добре, що ви це висловили, з цим треба обов’язково ділитися, шукати підтримки". Коли є таке питання, тоді розумію, що треба допомагати далі, щоб разом шукати відповідь", – додає чоловік.

За словами Олександра Дармороса, натхнення шукає в садівництві, вирощує різноманітні рослини на присадибній ділянці. За відгуками під відео вивчає, що найбільше цікавить важкопоранених, щоб знімати наступні ролики відповідно до найбільшої кількості запитів.

Онлайн-сервіси для військових

Як повідомляв ІМІ, раніше громадська організація “Правозахисний центр для військових “Принцип” (заснована військовим та адвокатом Масі Найємом) запустила чат-бот для військових, ветеранів та їхніх родин на платформі Telegram. Чат-бот працює на основі “Правового навігатора” – онлайн-довідки, яку складають і систематично оновлюють юристи організації.

У лютому 2024 року правовий навігатор “Принцип” для військових, ветеранів та їхніх сімей з'явився у формі застосунку. У застосунок можна завантажити інформацію про ВЛК, МСЕК, рапорти й виплати. Також там додався каталог місць соціальних послуг, відображається перелік медичних закладів, соціальних служб, їхні контакти й розклад роботи за місцем.

Правовий навігатор запустили навесні 2023 року. Спочатку він розповідав про те, які документи необхідні для військових, що отримали поранення.

У травні 2024 року Київ першим в Україні запустив сервіс “Портал Захисників та Захисниць”.

Liked the article?
Help us be even more cool!