ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд підтвердив чинність нового українського правопису

Фото – ВВС

Верховний Суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було ухвалено 2019 року. 

Таке рішення Верховний Суд ухвалив 22 травня 2024 року, повідомляється на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Верховний Суд своїм рішенням залишив без змін постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року, якою апеляційний суд визнав протиправним та анулював рішення Окружного адмінсуду Києва щодо скасування нового правопису.

“Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає”, – йдеться в рішенні Верховного Суду.

Водночас Тарас Кремінь так прокоментував це рішення: “Український правопис, чинна редакція якого була затверджена постановою Кабінету Міністрів України 22 травня 2019 року, успішно подолав чергову спробу послаблення позицій державної мови. Захистивши його, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності”.

Зважаючи на таке рішення ВС, мовний омбудсмен наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя та нагадав, що вже минув п’ятирічний перехідний період, протягом якого діяли як старі, так і нові його норми.

“Ми вимагаємо використовувати правопис повсюдно, але водночас наполягаємо на тому, щоб Міністерство освіти і науки України посилило своє відповідальне лідерство та спонукало до виконання дорожньої карти”, – зауважив Тарас Кремінь.

Водночас мовний омбудсмен підкреслив потребу неухильного виконання його рекомендацій, оприлюднених у річному звіті за 2023 рік. Кремінь також нагадав, що з 2025 року національний мультимедійний тест проводитиметься на основі чинної редакції українського правопису.

Що відомо про судовий процес щодо нової редакції українського правопису

Як повідомляв ІМІ, 22 травня 2019 року Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію українського правопису.

Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої ввійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Новий правопис почав діяти 3 червня того ж року.

28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) своїм рішенням визнав протиправною та нечинною постанову Кабміну про новий український правопис. У суді зазначили, що уряд “діяв поза межами своєї компетенції та з порушенням законодавства”.

Провадження відкрили в червні 2019 року, позивачами в справі виступили ГО “Правова держава” та жителька міста Херсона, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідачем був Кабінет Міністрів, третя особа в справі – Міністерство освіти і науки України.

У березні 2021 року Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на рішення ОАСК, і 11 травня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду про новий правопис української мови.

Liked the article?
Help us be even more cool!