ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховна Рада запровадила в Україні надзвичайний стан

23.02.2022, 21:49

Верховна Рада затвердила указ Президента України “Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України”.

Таке рішення ВР ухвалила 23 лютого, підтримавши проєкт закону №7108 “Про затвердження Указу Президента України “Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України”.

Згідно з указом №63/2022, надзвичайний стан вводиться з 00 годин 00 хвилин 24 лютого строком на 30 діб на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

На цих територіях запроваджуються такі заходи:

  • встановлюється особливий режим в'їзду та виїзду (за потреби);
  • обмежується pyx транспортних засобів та запроваджується ïxній огляд (за потреби); 
  • посилюється охорона громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • забороняється проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом (за потреби);
  • забороняються страйки.

Також передбачено тимчасову чи безповоротну евакуацію людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм стаціонарних aбo тимчасових житлових приміщень.

Запроваджується за потреби комендантська година (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток i посвідчень особи у встановлені години доби).

Також запроваджується перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів.

Забороняється призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

Забороняється виготовлення i поширення інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати ситуацію.

Забороняється робота аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого користування.

За потреби дозволяються особливі правила користування зв'язком та передання інформації через комп'ютерні мережі.

Впровадження та забезпечення дії надзвичайного стану покладається на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та відповідні військові командування згідно із Законом України “Про правовий режим надзвичайного стану”.

Голови обласних, Київської міської державних адміністрацій повинні утворити оперативні штаби на чолі з головами обласних та КМДА для координації дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій із запровадження i здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану. До складу штабів мають бути долучені представники СБУ, центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері захисту та охорони державного кордону, громадського порядку та цивільного захисту, Військової служби правопорядку в ЗСУ, Державного агентства України з управління зоною відчуження та місцевих органів виконавчої влади i органів місцевого самоврядування.

Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія, Національна поліція, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Державна прикордонна служба, Збройні сили, Військова служба правопорядку в ЗСУ, центральні органи виконавчої влади, у підпорядкуванні яких утворені військові формування, мають забезпечити сприяння в здійсненні заходів правового режиму надзвичайного стану.

Кабінет Міністрів України повинен забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інші заходи, пов'язані із запровадженням надзвичайного стану.

Міністерству закордонних справ України доручено повідомити через Генерального секретаря ООН державам, які беруть участь у Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, про обмеження прав i свобод людини i громадянина, які є відхиленням від зобов'язань за Міжнародним пактом, та про межу цих відхилень i причини ухвалення такого рішення.

“3 метою нормалізації обстановки в державі, забезпечення захисту та охорони державного кордону, протидії злочинності, підтримання громадської безпеки й порядку, створення умов для належного функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування та інших інститутів громадянського суспільства, запобігання спробам захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства”, – йдеться в указі.

Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України”.

Як повідомляв ІМІ, 23 лютого секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про запровадження режиму надзвичайного стану на території України, крім Донецької і Луганської областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!