ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вбивство Татарського може бути попередженням Пригожину через критику Кремля – ISW

03.04.2023, 11:08
Фото – zhizn-zvezd.ru
Фото – zhizn-zvezd.ru

Вбивство російського пропагандиста Максима Фоміна (псевдонім Владлен Татарський) могло бути задумане як попередження керівнику групи “Вагнер” Євгену Пригожину, який дедалі більше критикує Кремль та навіть демонструє зацікавленість йти в президенти РФ. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Вбивство Фоміна в кафе Пригожина в Санкт-Петербурзі може виявити подальші розколи в Кремлі та його найближчому оточенні. Фомін був різким критиком російського військового командування та російського міністерства оборони, зазначають експерти інституту.

Як йдеться у звіті, МВС Росії повідомило, що російські спецслужби тривалий час знали про плани вбивства Фоміна.

Російські посадовці та пропагандисти звинуватили Україну в організації “теракту” з метою вбивства Фоміна. 

“Речник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова звинуватила Київ у вбивстві Фоміна та похвалила російських воєнних блогерів за їхнє висвітлення війни, мабуть ігноруючи той факт, що Фомін та інші воєнні блогери регулярно критикують міністерство оборони Росії та МЗС Росії”, – йдеться у звіті. 

Водночас Пригожин заявив, що він “не звинувачуватиме київський режим” у смерті Фоміна, припустивши, що насправді українські агенти не є відповідальними. Він зазначив, що відповідальною за такі напади може бути група радикалів, не пов'язаних з українською владою.

Крім того, експерти ISW вважають, вбивство вже поглиблює розкол у російському воєнному блогерському просторі, що зрештою може бути корисним для зусиль Кремля консолідувати контроль над інформаційним простором.

Як повідомляв ІМІ, російський пропагандист Максим Фомін, який воював на боці Росії в складі незаконних збройних формувань квазіутворення “ДНР”, називав себе воєнкором і вів блог під псевдонімом Владлен Татарський, загинув 2 квітня в Санкт-Петербурзі (Росія) внаслідок вибуху в кафе Євгена Пригожина. У кафе відбувався творчий вечір пропагандиста. За даними Фонтанки, вибухнув бюст, який йому принесла відвідувачка. Вручивши його, вона сіла на своє місце в залі. Вибух стався за п'ять хвилин. Його потужність становила понад 200 грамів у тротиловому еквіваленті. Найсильніше постраждали глядачі з перших рядів. Нині жінку розшукують. За фактом вибуху слідчий комітет порушив кримінальну справу щодо вбивства (частина 2 статті 105 КК).

Liked the article?
Help us be even more cool!