ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС погодили проєкт суворіших правил щодо штучного інтелекту

11.05.2023, 12:34
Фото - Unsplash
Фото - Unsplash

Європейські законотворці проголосували за прийняття нових правил, які регулюють системи штучного інтелекту (ШІ) на кшталт ChatGPT, пише Reuters.

Акт про штучний інтелект має стати першим комплексним законодавством, котре регулює цю технологію; воно буде містити нові правила застосування розпізнавання облич, біометричного спостереження й інших способів використання ШІ.

Після двох років перемовин Акт може перейти до наступної стадії, на якій законодавці остаточно узгодять деталі з Єврокомісією та окремими країнами-членами.

"Це делікатна справа. Але це пакет законів, який, на мою думку, приносить певну користь усім, хто взяв участь у перемовинах. Наші суспільства очікують від нас рішучих дій щодо штучного інтелекту й його впливу на їхні життя. Останні два-три місяці достатньо лише ввімкнути телевізор будь-якого дня… і можна побачити, наскільки важливим це питання стає для наших громадян", - заявив парламетнарій ЄС Драґош Тудоракі перед голосуванням.

Пропонується класифікувати ШІ-сервіси за потенційним рівнем загрози: від низького до неприйнятного. Уряди й компанії, що послуговуються цими сервісами, матимуть різні обов’язки залежно від рівня ризику.

На голосуванні члени парламенту погодилися заборонити розпізнавання обличь у публічних місцях і застосунки для прогнозування правопорушень, а також запровадити нові правила прозорості для генеративних ШІ на кшталт ChatGPT. 

"Це голосування є важливою віхою в регулюванні ШІ - чітким сигналом від Парламенту, що наріжним каменем у цьому питанні мають бути базові права людини. ШІ має служити людям, суспільству та середовищу, а не навпаки", – зазначила у розмові з Reuters парламетнарка від партії зелених Кім ван Спаррентак.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці березня 2023 року бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк та група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Раніше ChatGPT помилково звинуватив американського професора-республіканця в сексуальних домаганнях.

Liked the article?
Help us be even more cool!