ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Європарламенті відбулася церемонія нагородження премією Сахарова

У Європарламенті в Страсбурзі відбулася церемонія нагородження премією “За свободу думки” імені Андрія Сахарова. 

Цьогоріч її лауреатами стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух “Жінка, життя, свобода”, повідомляє Укрінформ.

“Цьогорічна премія є даниною пам'яті всім сміливим і непокірним жінкам, чоловікам і молодим людям в Ірані, які, незважаючи на дедалі більший тиск, продовжують боротьбу за зміни”, – заявила голова Європарламенту Роберта Мецола.

Вона повідомила, що іранська влада заборонила батькам та сестрі Махси Аміні приїхати до Страсбурга, тож родину представляв адвокат Салех Нікбахт, який захищав дівчину з дня її арешту.

“Її ім’я стало секретним кодом, що означає свободу для всіх іранців, не лише для жінок, для мільйонів іранців, які є в’язнями режиму”, – заявив у своєму виступі Нікбахт.

Цю нагороду розділять також іранські представниці Руху за свободу, які були змушені покинути країну, щоб мати змогу продовжувати боротьбу за правду і справедливість.

“Вони обрали боротьбу, щоб дати світові знати, що жінки в Ірані невільні впродовж останніх 44 років та позбавлені основних прав людини”, – підкреслив адвокат.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2023 року премію “За свободу думки” імені Андрія Сахарова (головна нагорода ЄС у галузі прав людини) присудили 22-річній Махсі Аміні, яка загинула в Ірані, та іранському протестному руху “Жінки, життя, свобода”.

Іран з вересня 2022 року охопили масові антиурядові протести через смерть 22-річної Махси Аміні, після того як її заарештувала поліція моралі Ірану за звинуваченням у порушенні закону про хіджаб. Вона померла в лікарні 16 вересня 2022 року, після затримання. Сім'я дівчини заявляла, що Аміні померла через жорстоке поводження з нею в поліції. Режим Ірану придушив акції протесту.

У 2022 році премія Європейського парламенту імені Андрія Сахарова “За свободу думки” була присуджена мужньому народу України в особі президента, обраних лідерів та громадянського суспільства.

Liked the article?
Help us be even more cool!