ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Єврокомісії засудили польський закон щодо обмежень для ЗМІ

13.08.2021, 11:14
Фото - Depositphotos
Фото - Depositphotos

Європейська комісія розкритикувала новий польський закон про засоби масової інформації і закликала ЄС вжити заходів щодо захисту свободи преси, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Сильні демократії вітають плюралізм ЗМІ та розмаїття думок, а не борються з ними. Законопроект про телерадіомовлення в Польщі дає негативний сигнал. Нам потрібен закон про свободу ЗМІ в усьому ЄС, щоб захищати свободу ЗМІ і підтримувати верховенство права”, - написала 12 серпня у Twitter заступниця голови Європейської комісії Віра Юрова, яка опікується питаннями захисту європейських цінностей.

Законопроєкт посилює обмеження і контроль над польськими мовними компаніями, зокрема, забороняє володіти ними організаціям, що знаходяться поза Європейського економічного простору (ЄАП).

Противники законопроєкту говорять, що він націлений на TVN24 - новинний канал, який часто критикує уряд і керівну партію "Право і справедливість" (PiS). Канал належить американській компанії Discovery Inc., якій, згідно з новим законом, буде заборонено продовжувати ліцензію на мовлення, термін дії якої закінчується у вересні. США, один із ключових союзників Польщі, поспішили засудити ухвалення закону.

Як повідомляв ІМІ, 11 серпня польський Сейм вніс зміни до закону про ЗМІ, яким заборонив діяльність медіа з часткою іноземного капіталу у понад 49%. Таким медіа не видаватимуть ліцензій на телерадіомовлення.

Згідно з документом, у Польщі дозвіл на мовлення мають лише ті ЗМІ, в яких частка іноземного капіталу не перевищує 49%, за винятком випадків, коли телерадіокомпанія базується у Європейському економічному просторі, в який входять ЄС, Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн.

Остаточно ухвалити зміни до закону має Сенат.

У США також розкритикували даний закон. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що законопроєкт послабить свободу слова.

Liked the article?
Help us be even more cool!