ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ЄС підтримали правила, що зобов’язують великі інтернет-компанії боротися з дитячою порнографією

23.11.2023, 17:23

Законотворці ЄС погодили проєкт правил, що зобов’язують Google, Meta й інші онлайн-сервіси видаляти дитячу порнографію, заявивши, що це не вплине на наскрізне шифрування.

Про це пише Reuters.

Проєкт правил про матеріали з сексуальною експлуатацією дітей (МСЕД), запропонований тогоріч Єврокомісією, довго викликав суперечки між прихильниками заходів з онлайн-безпеки й захисниками приватності, стурбованих масовим спостереженням.

Виконавчий орган ЄС розробив проєкт щодо МСЕД, коли стало очевидно, що поточної системи добровільного виявлення й сповіщення з боку компаній недостатньо для захисту дітей.

Законотворці ЄС мають узгодити останні подробиці з країнами-членами, аби проєкт став законом; цей процес може завершитися у 2024 році.

Запропоноване врегулювання зобов’язує месенджери, магазини застосунків і провайдерів інтернет-зв’язку повідомляти правоохоронцям про вже відомі й нові зображення й відео, що містять дитячу порнографію, а також про випадки грумінгу, і видаляти відповідний контент.

У планах ЄС - створеня Центру з питань сексуального насильства над дітьми. Він слугуватиме хабом для експертів і передаватиме повідомлення поліції.

Аби уникнути масового спостереження, законотворці ЄС розробили жорсткіші правила видання ордерів на виявлення, дозволивши судочинним органам видавати ордери на пошук і видалення МСЕД з обмеженим терміном чинності. Ці ордери видаються лише у разі, коли є ґрунтовні підстави підозрювати, що сталося сексуальне насильство над дітьми.

Компанії також матимуть право обирати технології, за допомогою яких вони виявлятимуть подібні порушення, за умови, що ці технології підлягають незалежній публічній перевірці.

Рішення законотворців зробити наскрізне шифрування винятком з запропонованих правил було схвалено захисниками приватності.

"Позиція Європарламенту скасовує невибірковий контроль над чатами й дозволяє лише прицільне спостереження за окремими особами чи групами, обґрунтовано підозрюваними у зв’язках з матеріалами, що містять сексуальну експлуатацію дітей, за наявності судового ордеру", – повідомляє організація European Liberal Youth (LYMEC).

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2023 року стало відомо, що Федеральний уряд Австралії не змушуватиме порносайти запроваджувати систему підтвердження віку через сумніви щодо приватності й побоювання, що ця технологія ще не досить розвинена.

Тим часом у мережі стрімко зростає кількість дипфейк-порнографії завдяки розвитку технологій штучного інтелекту й розширення екосистеми дипфейків. Про це повідомило видання WIRED з посиланням на незалежного дослідника, який  проаналізував неетичну дипфейк-порнографію та поділився результатами з медіа.

Найчастіше жертвами шкідницьких дипфейків стають жінки, відео з якими створюються без їхнього згоди чи відома. Медіа зазначає, що популярними є застосунки, де за допомогою штучного інтелекту можна вставити чиюсь голову в порнографічне відео або “роздягнути” без згоди цієї людини.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!