ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В України цьогоріч втратили статус культурної спадщини 215 комуністичних та російських пам'яток

215 пам’ятників, які є символами комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики, втратили цьогоріч статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення. 

Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП).

Так, міністерство своїми наказами за поданнями обласних військових адміністрацій вилучило з Державного реєстру нерухомих пам’яток України чотири пам’ятки культурної спадщини в Житомирській, Черкаській та Рівненській областях.

Також МКІП визнало пам’ятки такими, що не підлягають занесенню до Реєстру пам’яток культурної спадщини в Києві, Закарпатській, Київській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій, Волинській, Житомирській  областях. 

Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам’яток, а у 2024-му – вже 211. Торік міністерство дозволило перемістити 31 пам’ятку місцевого значення задля очищення публічного простору, а за чотири місяці 2024 року – п’ять. 

МКІП зазначає,  що спільно з Українським інститутом національної пам’яті продовжує систематично опрацьовувати отримані від обласних та Київської міської військових адміністрацій пропозиції, щоб підготувати потрібні проєкти актів.

Нагадаємо, 10 листопада 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою з реєстру вилучено 13 об’єктів культурної спадщини національного значення, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму та російської імперської політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!