ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні запустили мультимедійний проєкт про справу Гонгадзе

30.11.2020, 12:06
Фото - скриншот з journlab.online
Фото - скриншот з journlab.online

Проєкт “Лабораторія журналістики суспільного інтересу” запустив до 20-тої річниці “касетного скандалу” мультимедійний документальний проєкт “Справа Ґонґадзе як дзеркало епохи”.

Мультимедійний проєкт складається з документального фільму “Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди”, що вийшов у вересні 2020 на Суспільному; аудіо-версії фільму у форматі подкасту та 18 інтерв'ю з журналістами - колегами та друзями Георгія.

“Під час роботи над фільмом ми записали години інтерв'ю з майже двома десятками журналістів, що знали Георгія Гонгадзе особисто або займались розслідуванням справи про його вбивство. Також ми поспілкувались із Мирославою Гонгадзе - дружиною Георгія, та співзасновницею інтернет-видання “Українська правда” Оленою Притулою”, - йдеться у повідомленні.

18 журналістів розповідають про те, як змінювалися відносини між медіа та владою, як управлялася країна наприкінці 1990-х та до середини 2000-х, як найбільший в історії скандал за участі першої особи - оприлюднення плівок з кабінету президента - змінив політичні реалії.

“Герої проєкту не лише детально розповідають про Георгія Гонгадзе, але й про українську журналістику та Україну часів Леоніда Кучми. Про те, хто скористався “касетним скандалом” і вбивством — всередині й ззовні країни. Про сили, які включилися в політичну й геополітичну гру, і про еволюцію суспільства від “України без Кучми” і Помаранчевої революції до Євромайдану. А ще про те, чому безкарність залишається визначальною рисою українського правосуддя, а нерозв'язані справи тієї епохи досі визначають наше життя”, - йдеться у повідомленні.

Автори проєкту: Наталія Гуменюк, Максим Каменєв, Анна Цигима.

Нагадаємо, Георгій Гонгадзе – український журналіст, засновник інтернет-видання "Українська правда". Він зник 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли труп без голови, який, за висновками експертів, міг належати журналісту. У 2009 році в Київській області виявили останки черепа, який нібито належить Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Вони отримали від 12 до 13 років ув'язнення.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.

Liked the article?
Help us be even more cool!