ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні з'явився застосунок "єППО", щоб повідомляти про ракети чи дрони росіян

13.10.2022, 15:04
Фото – apnews.com.ua
Фото – apnews.com.ua

В Україні з’явився застосунок "єППО". За його допомогою можна повідомити про переміщення російських повітряних цілей – ракету, дрон, літак чи гелікоптер.

Застосунок створила конструкторська група "Технарі", повідомляє один з розробників Геннадій Сульдін.

"Тепер кожен громадянин України може долучитися до протиракетної та протиповітряної оборони нашого Неба", – написав він.

Android-версію застосунку вже верифікував Google. Нині "єППО" доступний у PlayMarket для Android. 

За словами розробників, під час створення "єППО" вони консультувалися з українськими військовими: розробка була узгоджена з командуванням ОК "Південь" та старшими офіцерами Повітряних Сил ПВК "Південь".

Якщо ви побачили повітряну ціль, наприклад крилату ракету чи дрон-камікадзе "Шахед", треба відкрити "єППО" на своєму смартфоні. Потім потрібно обрати тип повітряної цілі, скерувати смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку. За декілька секунд фахівці протиповітряної оборони побачать вашу відмітку на мапі. Вона доповнить радіолокаційну інформацію і "літаюча смерть буде збита", каже розробник.

"Чому це необхідно? Завдяки кривизні земної кулі всі локатори бачать низьковисотні повітряні цілі з короткої відстані. Тому крилаті ракети та БПЛА орків ховаються від нашої ППО на доволі малих висотах. Але побачити ракету чи дрон-убивцю можемо ми, навіть тоді, коли їх тимчасово не бачать радари", – каже Геннадій Сульдін.

За словами розробника, усі охочі можуть узяти участь у створенні першої у світі "мережевої системи ППО". 

"Треба тільки встановити додаток "єППО" на свій смартфон, за кілька секунд пройти авторизацію за допомогою "Дії", натиснути "Тест", щоб переконатися, що все ок, і бути готовим будь-коли сповістити зенітників про відому вам загрозу з неба", – каже Сульдін.

Авторизація в "Дії" допоможе уникнути хибних повідомлень, зокрема від ворогів.

Застосунок "єППО" поки що можна завантажити лише на Android, але розробники працюють над створенням версії для iOS. 

"Сьогодні був перший тест "єППО" для айфонів. Тест був успішний. Сподіваюся, "через два-три тижні" ІOS-версія додатка буде вже доступна всім", – додає Геннадій Сульдін.

Як повідомляв ІМІ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України підготувала рекомендації щодо налаштування та використання смартфонів, які допоможуть максимально довго залишатися на звʼязку.

Liked the article?
Help us be even more cool!