ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні втретє вручать Антипремію "Це Яйце!" за сексизм у медіа

01.11.2021, 12:22

Уже стало гарною традицією - напередодні Міжнародного дня прав людини відзначати Антипремією “Це Яйце!” медіа та публічних осіб за матеріали про сексизм. У 2021 році сексизму не поменшало в політиці та медіа, тож антипремія “Це Яйце!” покликана вже втретє привернути увагу до сексистських висловлювань і публікацій. 

Минулого року таку антивідзнаку отримали очільники партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко і Давид Арахамія за сексистське обговорення своєї колеги Ірини Аллахвердієвої; кандидатка на посаду міської голови Києва Ірина Верещук, а також  “став помітним” ZIK - нині закритий проросійський інформаційний телеканал. 

Цього року організації-засновниці антипремії додали спеціальну номінацію “Моралізатор року” за висловлювання на адресу жінок, як вони мають виконувати свою “справжню роль”.

Антипремія «Це Яйце!» вручається медійними громадськими організаціями як некомерційна ініціатива з 2019 року та започаткована: ГО «Жінки в медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», ГО «Інститут масової інформації», Центру прав людини Zmina, ГО «Детектор медіа», ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини»

Номінації антипремії:

  • «Сексистський матеріал» конкретний матеріал або сюжет, що містить сексистські висловлювання та був оприлюднений на ТБ чи радіо, в друкованому чи онлайн ЗМІ. 
  • «Сексистське висловлювання» за сексизм, висловлений публічною особою (чиновники, політики, лідери думок та інші) у медіа чи соцмережах.
  • Спеціальна антипремія “Моралізатор року” за публічне висловлювання в медіа чи соцмереж з оціночним судженням щодо жінки та її соціальної ролі.

Організаційний комітет прийматиме до розгляду висловлювання та матеріали в українських ЗМІ, що сталися у період з 1 листопада 2020 року до 1 листопада 2021 року. Номінувати кандидатури на отримання антипремії може будь-яка фізична чи юридична особа, за винятком органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій. Анонімні заявки не розглядаються. Кількість номінацій від однієї людини необмежена. Кандидатів/ок на премію просимо внести до короткої ФОРМИ до 21 листопада 2021 року.

Офіційний хештег антипремії #цеяйце 

Сторінка у Facebook - тут.

Усі заявки розгляне сформований Комітет та оприлюднить короткий і довгий список претендентів. Відзнаку «Це Яйце!» буде вручено під час пресконференції напередодні Міжнародного дня прав людини

Контакти: Єлизавета Кузьменко, [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!