ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні цьогоріч стали частіше нападати на активістів – правозахисники

28.07.2021, 12:33
Фото – скріншот з відео Українського кризового центру
Фото – скріншот з відео Українського кризового центру

За перше півріччя 2021 року сталося 53 випадки переслідування активістів, які зафіксував Центр прав людини ZMINA на підконтрольній Україні території. З них 21 випадок стався в другому кварталі року. 

Про це повідомляє пресслужба ZMINA.

За словами дослідниці ZMINA Анастасії Москвичової, цьогоріч активістів стали частіше переслідувати: у 2020 році за цей період правозахисники зафіксували 50 інцидентів тиску. 

Київ залишається лідером за кількістю випадків (22), на другому місці опинилася Одеська область (сім випадків), на третьому – Харківщина й Луганщина (по три випадки). 

“Цифри постійно зростають, ми бачимо цю динаміку з двох причин: по-перше, дійсно відбувається пожвавлення деяких негативних процесів, зокрема діяльності ультраправих угруповань – як офлайнової, коли вони намагаються зривати заходи або вчиняють напади, так і онлайн. А з іншого боку, – і це добре на перспективу – активісти частіше повідомляють про тиск на себе, і тому ми можемо виявити більше випадків та реагувати на них”, – пояснила дослідниця.

Москвичова також зазначила, що зростає тиск на ЛГБТ-активістів, а безкарність за напади праворадикалів на активістів залишається проблемою. 

“ЛГБТ-активізм за весь час нашого спостереження вперше став найнебезпечнішим видом громадської діяльності. Антикорупційна діяльність і захист прав жінок також є найбільш ризикованими”, – додала Московичова.

Спроби знищення чи пошкодження майна активістів стали найчастішими випадками переслідування в першому півріччі: правозахисники зафіксували таких інцидентів 14. Крім того, активістів часто намагалися залякати (10 випадків) та скоювали на них напади (вісім випадків).

Координаторка проєктів ZMINA Людмила Янкіна підсумувала, що у 2021 році продовжується тенденція нових переслідувань тих громадських активістів чи організацій, які зазнавали переслідувань раніше. 

“Очевидно, що це є наслідком відсутності якісних розслідувань щодо попередніх переслідувань з боку правоохоронної системи. Тому закликаємо поліцію та прокуратуру поставитися з особливою увагою до розслідування інцидентів, зазначених у нашому звіті, оскільки потерпілими  є люди, які систематично зазнають атак для припинення їхньої діяльності через залякування”, – зазначила вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!