ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні погіршується ситуація щодо переслідування активістів – дослідження ZMINA

28.10.2021, 16:02
Фото - Ірина Іванченко/ZMINA
Фото - Ірина Іванченко/ZMINA

В Україні з початку року сталося 88 випадків переслідування активістів та правозахисників. Найчастіше активістів переслідували у Києві (37 випадків) та на Одещині (10 випадків).

Такі дані за дев’ять місяців 2021 року (січень-вересень) наводить Центр прав людини ZMINA.

Випадків тиску на активістів стало більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли зафіксували 77 інцидентів.

Цього року регіонами-лідерами за кількістю нападів стали Київська, Харківська та Луганська області: там зафіксували по 7 випадків тиску.

Дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова розповіла, що найчастіше активістам знищують чи пошкоджують майна (22 інциденти), погрожують (20), а також фізично нападають на них (16).

“Активісти, які захищають права ЛГБТІК, протидіють корупції або незаконному будівництву, стикаються з переслідуваннями найчастіше”, – додала вона.

За останні місяці почастішали й випадки переслідувань ЛГБТ-активістів представниками ультраправих організацій. Окрім того, за визначений період тиску зазнавали активісти, які займаються захистом довкілля, прав жінок, захистом прав пацієнтів, профспілковою діяльністю, захистом прав журналістів, захистом прав і підтримкою ветеранів та діяльністю в ОСББ. 

Нагадаємо, минулого року зафіксували понад сотню нападів і переслідувань громадських активістів в Україні. Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля. 

ZMINA розповідала, чому кількість нападів зростає.

Liked the article?
Help us be even more cool!