ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні 14 областей уже затвердили мовні програми – Тарас Кремінь

11.04.2023, 14:00
Фото – ВВС
Фото – ВВС

В Україні 14 областей уже затвердили програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. Про це в ефірі Українського радіо повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

“Ми твердо стоїмо на принципах утвердження регіональної мовної політики. Так, декілька днів тому затверджено вже чотирнадцяту обласну мовну програму – на Херсонщині”, – сказав він. 

За словами уповноваженого, такі програми суттєво допомагають громадянам України  більше дізнатися про мовний закон, безоплатно опанувати українську мову, отримати додаткову інформацію щодо складання іспитів на рівень володіння державною мовою, підтримати обдаровану молодь, сприяючи мовній стабільності в державі.

“У своїй діяльності ми робимо величезний акцент на сфери освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я, інтернет-ресурси, діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування”, – додав уповноважений.

Також Тарас Кремінь наголосив, що нинішня мовна стабільність, як і мовна стійкість нації, безпрецедентна за всі роки української Незалежності. 

Уповноважений нагадує, що мовні програми вже затверджено в Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Житомирській та Черкаській областях. Це сприяло, зокрема, відкриттю 492 локацій з безоплатного опанування української мови, додав Кремінь.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав протягом першого кварталу 2023 року 880 звернень про порушення мовного законодавства. Понад 56% з  них стосуються сфери обслуговування споживачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!