ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ відкрили кримінальну справу проти знімальної групи Італії, яка працювала в Курській області

20.08.2024, 10:45
Юлія Гаркуша

Журналістів італійського телеканалу RAI, які знімали репортаж із Курської області (Росія), повернули на батьківщину, а ФСБ порушила проти них кримінальні справи за статтею про незаконний перетин російського кордону.

Про це йдеться на сайті самого телеканалу RAI. Також про це повідомляють російські медіа.

У телерадіокомпанії RAI пояснили повернення журналістки Стефанії Баттістіні та оператора Сімоне Трайні потребою “гарантувати їхню безпеку та особистий захист”. 

Колаж з фото журналістів Стефанії Баттістіні та Сімоне Трайні. Джерело – особисті Facebook-сторінки медійників

Згодом з'явилась інформація про відкриття проти них кримінальної справи з боку російських спецслужб (охорона кордону в Росії підпорядкована ФСБ). Також з російських ресурсів стало відомо про виклик посла Італії до МЗС РФ для оголошення “рішучого протесту у зв'язку з діями репортерів”. МЗС Італії відповіло, що “італійські журналісти вільні діяти незалежно від дипломатів”. Про цю подію пишуть і ЗМІ Італії, наприклад Corriere del ticino та La Stampa, Corriere della Sera та багато інших.

У листопаді 2022 року президент Володимир Зеленський нагородив  італійську журналістку Стефанію Баттістіні орденом княгині Ольги III ступеня – “за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію української держави у світі”. Про це писали на сторінках сайту італійської телерадіокомпанії RAI.

"Для мене справжня честь як для громадської журналістки отримати нагороду, яку президент Зеленський надав мені як військовій кореспондентці. Це важливе визнання роботи, яку Tg1 і Rai загалом виконали за ці дев'ять місяців, щоб висвітлити наслідки російського вторгнення в Україну на місцях", – відреагувала на нагороду Стефанія Баттістіні.

Бахмут, Харків, Запоріжжя, Херсон, Суми, Київ, Бородянка, Буча та інші локації на мапі – італійські журналісти бувають в українських містах, які потрапили під обстріли російських військ або були під окупацією РФ, їхні репортажі бачить не лише аудиторія телеканалу RAI. Робочими моментами журналісти діляться на сторінках соцмереж. На особистих Facebook-сторінках Стефанію Баттістіні та оператора Сімоне Трайні підтримують колеги телевізійники, а проросійські підписники, навпаки, називають їх “пропагандистами нацистського Києва”. 

Колаж зі скриншотів хейту та підтримки італійських медійників. Джерело – особисті Facebook-сторінки кореспондентки Стефанії Баттістіні та оператора Сімоне Трайні

Як повідомляв ІМІ, адміністрація Володимира Путіна наказала підконтрольним ЗМІ порівнювати події в Курській області з Курською битвою часів Другої світової війни й усіляко уникати думок про відкриття “нового фронту”.

Також медійникам наказали не говорити про можливе просування українських військ до міста Курчатова, де розташована Курська атомна електростанція, щоб аудиторія не мала “почуття ядерної загрози”.

Liked the article?
Help us be even more cool!