ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ пропагандистам пояснили, як висвітлювати український контрнаступ, – ЗМІ

02.05.2023, 16:07
Фото – Генштаб ЗСУ
Фото – Генштаб ЗСУ

Кремль просить пропагандистів "не занижувати очікування анонсованого контрнаступу України за підтримки НАТО" і не говорити про те, що "Київ нібито не готовий до контрнаступу". Провладні ЗМІ, навпаки, мають наголосити на тому, що західні країни постачають Києву озброєння і всіляко підтримують Україну.

Про це пише російське видання "Медуза", посилаючись нібито на методичку, розроблену в адміністрації президента РФ для російських пропагандистів.

Як зазначає редакція, два її джерела, близькі до адміністрації президента, пояснили, що в такого висвітлення контрнаступу, який готується, є пояснення:

"Якщо наступ буде невдалим, можна буде говорити: армія (Росії. – Ред.) вміло відбила атаку, що перевершує за потужністю. Ціна цієї перемоги дуже зросте. Якщо Україна за допомогою зброї зі США та Європи досягне якихось успіхів і визволить території, їхня втрата також буде зрозумілою: весь Захід зосередив величезні зусилля на фронті, але його успіхи, у порівнянні з цими зусиллями, дуже скромні. Тобто російська армія загалом теж впоралася".

У цій же методичці, стверджує "Медуза", Кремль "радить" пропагандистам "не педалювати інформацію про суми коштів", які спрямують з російського бюджету на відновлення інфраструктури на окупованих українських територіях. Достеменно невідомо, скільки саме РФ витратить на це, ймовірно сума перевищить 1 трильйон рублів; уже в першому кварталі 2023 року дефіцит бюджету становив 2,4 трильйона рублів.

Натомість пропагандисти розкажуть про те, як у Росії "розв'язуються проблеми", наприклад про ремонт у школах, дитячих садках та лікарнях. Судячи з методички, у Кремлі впевнені, що такі сюжети матимуть "суспільне схвалення".

Ще однією "небажаною темою" для пропаганди стали репетиції параду з нагоди 9 травня. У кількох регіонах Росії "з міркувань безпеки" відмовилися від них. Крім того, у Москві та інших містах не проводитимуть традиційної ходи "Бессмертный полк". Співрозмовники "Медузи", близькі до Кремля, відмовилися коментувати причину такого рішення.

Один з політтехнологів, які співпрацюють з владою, у розмові з редакцією, припустив, що річ не тільки в тому, що влада не може гарантувати безпеку заходів: найімовірніше, у 2023-му в параді братиме участь менше техніки, ніж у минулі роки, а та, що таки вийде на площі, здебільшого буде старою.

У березні 2023 року "Медуза" повідомила, що в Кремлі розробили методичку, згідно з якою відбудуться чергові вибори російського диктатора Володимира Путіна у 2024 році. Зокрема, за задумом ідеологів, президент РФ має наростити показники своєї "привабливості" серед росіян порівняно з минулими виборами.

Liked the article?
Help us be even more cool!