ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ООН припускають, що штучний інтелект не знищить робочі місця, а змінить інтенсивність праці

Фото – Мінцифри
Фото – Мінцифри

Міжнародна організація праці, яка підпорядковується ООН, вважає, що генеративний штучний інтелект радше розширить робочі обов'язки людей унаслідок автоматизації деяких процесів, аніж знищить робочі місця та перебере на себе всю роботу.

Про це йдеться в дослідженні МОП, повідомляє Громадське.

Організація припускає, що більшість робочих місць і галузей лише частково зазнає автоматизації та, найімовірніше, буде доповнена, а не замінена останньою хвилею популярності генеративних ШІ-інструментів. За оцінюванням МОП, найбільшим впливом ШІ-технологій буде, ймовірно, не знищення робочих місць, а радше потенційні зміни якості роботи, зокрема інтенсивності праці та автономності.

У дослідженні йдеться, що найбільше нові технології впливають на сферу діловодства (канцелярську роботу). У країнах з високим рівнем доходу автоматизація потенційно може зачепити 5,5% усіх працевлаштованих. У країнах з низьким рівнем доходу ризик автоматизації стосується лише приблизно 0,4%.

З іншого боку, потенціал для розширення майже однаковий у різних країнах. У МОП вважають, що за умови правильної політики нова хвиля технологічної трансформації “може запропонувати важливі переваги для країн, що розвиваються”.

Крім того, згідно з дослідженням, потенційні наслідки ШІ-інструментів, імовірно, суттєво відрізнятимуться для чоловіків і жінок. Так, на жіночу частку зайнятості автоматизація може вплинути більше, ніж на чоловічу. Це пов’язане з тим, що багато працівників у сфері діловодства є жінками.

У Міжнародній організації праці вважають, що, оскільки канцелярська робота традиційно була важливим джерелом зайнятості жінок у міру економічного розвитку країн, одним з наслідків ШІ може бути те, що певні канцелярські роботи можуть ніколи не з’явитися в країнах з низьким рівнем доходу.

Крім того, йдеться в дослідженні, соціально-економічний вплив ШІ значною мірою залежатиме від того, як його поширенням керуватимуть. МОП зазначає, що необхідно розробити політики, які підтримують впорядкований, справедливий і консультативний перехід. А ключовими в ньому будуть думка працівників, професійна підготовка та відповідний соціальний захист. В іншому разі існує ризик того, що лише кілька добре підготовлених країн та учасників ринку отримають користь від нових технологій.

Утім, результати технологічного переходу не є заздалегідь визначеними. Саме люди стоять за рішенням запровадити такі технології, і саме люди мають керувати процесом переходу.

Як повідомляв ІМІ, у липні Рада Безпеки ООН провела перше засідання щодо небезпек штучного інтелекту. 

30 травня 2023 року провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання “загрози вимирання людства через ШІ”, закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Liked the article?
Help us be even more cool!