ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Маріуполі пропагандисти залучають молодь до акції "Георгіївська стрічка"

07.05.2024, 15:16
Юлія Гаркуша

В окупованому Маріуполі до російської акції “Георгіївська стрічка” залучають молодь. Процес роздавання стрічок зафільмувала знімальна група ворожого каналу “Мариуполь-24”. Сюжет про це вийшов в ефір напередодні знакової для окупантів дати 9 травня, повідомила представниця ІМІ в Донецькій області Юлія Гаркуша.

Як зауважує представниця ІМІ, пропагандисти Кремля намагаються “відродити патріотичні почуття” жителів окупованого міста й створити потрібну картинку. Цією “травневою” псевдопатріотичною частиною пропаганди опікуються молоді люди, які називають себе “Народними дружинами” – це рух, створений ворогом на території окупованого Маріуполя.

Роздавання георгіївських стрічок молоді в окупованому Маріуполі. Скриншот ІМІ із сюжету пропагандистського каналу “Мариуполь-24”

Серед інтерв'юерів тінейджери – дівчата і юнаки, молоді жінки, а також чоловіки середнього та похилого віку. За словами Юлії Гаркуші, таке охоплення не заради балансу думок, а заради ілюзії всебічної підтримки цієї ідеї серед населення окупованого Маріуполя будь-якої статі та віку.

У сюжеті перехожий чоловік середнього віку каже: “Георгіївська стрічка – означає нашу перемогу, перемогу руського народу у Великій вітчизняній війні, і зараз ми теж переможемо! На благо нашої батьківщини”. Він майже йде з кадру, але повертається та уточнює: “На благо Росії!” 

Авторка сюжету – маріупольська пропагандистка Анжеліка Новак. Вона використовує назву “Велика Вітчизняна” у своїх сюжетах замість Друга світова війна, романтизує дати 8 та 9 травня.

Новак зазначає, що саме бійці радянської армії врятували від фашистів “весь світ, хоча боротьбу вели за вітчизну”. Георгіївська стрічка, зауважує пропагандистка, – це “символ пам’яті”, який “символізує перемогу”. 

Анжела Новак. Скриншот ІМІ із сюжету “Мариуполь-24”

Також пропагандистка Новак називає цей похід містом “патріотичною акцією”, яка викликає “особливий трепет саме в старшого покоління”.

“А для молодого покоління не так. Може, тому що їм мало про це розповідали? А українська влада після 14 року по-максимуму приховувала важливі історичні факти”, – стверджують у сюжеті молоді пропагандисти.

Представниця ІМІ Юлія Гаркуша, яка є колишньою колежанкою Анжеліки Новак, зазначає, що та ще у 2007 році була однією з ініціаторок використовувати в кадрі георгіївські стрічки на маріупольському каналі МТБ.

Анжела Новак з георгіївською стрічкою. Скриншот ІМІ з випуску новин на МТБ від 6 травня 2012 року, ютуб-канал mariupoltv

Зараз, за даними представниці ІМІ, слідчі Маріупольського відділу поліції в Дніпрі проводять збір доказів причетності Анжеліки Новак до колабораційної діяльності.

Нагадаємо, акції “Безсмертний полк” та “Георгіївська стрічка” тощо реалізують кремлівські пропагандисти. Через пропагандистську спрямованість акцій стрічка стала сприйматися як знак належності до російського імперіалізму. Це символ російської експансії, адже на території України ця стрічка використовувалася російськими силами під час окупації Криму та Донбасу. 

В Україні використання цієї стрічки заборонено законом з 15 червня 2017 року. Про те, як правильно писати про день пам’яті 8 та 9 травня, ІМІ розповідав раніше

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2022 року окупаційна адміністрація Маріуполя запустила новий місцевий телеканал – “Мариуполь-24”, роботу якого забезпечують колаборанти та російські журналісти.

Згодом до окупованого Маріуполя з Росії повернулася колишня ведуча українського каналу МТБ (“Маріупольське телебачення”), а нині пропагандистка відкритого росіянами каналу “Мариуполь-24” Анжеліка Новак. Ще задовго до окупації Новак була журналісткою і авторкою програми “Дорога к храму” на каналі МТБ.

Liked the article?
Help us be even more cool!