ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі на голову бюсту Пушкіна наділи рожевий пакет

На Приморському бульварі в Одесі голову бюста російського письменника Олександра Пушкіна 30 вересня прикрили рожевим пакетом, щоб наголосити на необхідності прибирання всіх імперських та радянських символів.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на організаторок акції Вікторію Сибір та Олену Балабу.

“Прибрати та не дати їм розмножитись. У квітні 1991 року чеський митець Давид Черні розфарбував радянський танк у Празі в рожевий колір. Після того Радянський Союз вивів свої війська з Чехословаччини. Ми сподіваємось на остаточно знищення уламків імперії в серцях і на площах. Прибирайте маркери російської окупації зі своїх голів, своєї свідомості та з наших вулиць. Інакше нам не перемогти”, – зазначили організаторки.

Бюст Пушкіна на Приморському бульварі в Одесі. Фото – Суспільне

Нагадаємо, 23 вересня 2024 року на сайті Одеської міської ради опублікували проєкт рішення, призначивши Управління капітального будівництва міськради замовником проєктування демонтажу з публічного простору пам’ятників, пам’ятних знаків, їхніх окремих елементів в Одесі. Серед об'єктів, які підлягають демонтажу йдеться, зокрема, і про погруддя Пушкіна на Приморському бульварі.

Замовника демонтажу призначено з огляду на розпорядження голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації від 26 липня 2024 року про демонтаж з публічного простору об'єктів, що “містять символіку російської імперської політики в Одеській області”.

У коментарі Суспільному член робочої групи з перейменування при Одеській ОВА Артем Карташов зазначив, що попри таке рішення місцева влада не поспішає демонтувати пам'ятник і пояснює це необхідністю дочекатися рішення ЮНЕСКО. За словами Карташова, таке рішення не потрібне, адже уряд ще торік вилучив цей об'єкт з реєстру пам’яток національного значення.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2022 року в Україні створили телеграм-бот “А Пушкин вам что сделал?”, який пояснює, чому слід перейменовувати названі на честь російських діячів вулиці. 

У травні 2023 року в Ризі демонтували пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну, який стояв у парку Кронвалда. Ризьке агентство пам'яток перемістило скульптуру на склад, щоб пізніше передати її музею Спілки художників, який її зберігатиме.

Liked the article?
Help us be even more cool!