ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У медіа сплутали обшуки в “Думській TV” та заяву одеських журналістів до Президента

23.12.2019, 11:39
Фото – dreamstime
Фото – dreamstime

Деякі українські онлайн-медіа помилково пов’язали між собою два факти, які сталися 20 грудня в Одесі, – обшук у редакції “Думська TV” та заяву одеських журналістів до Президента і правоохоронців, повідомляє MediaSapiens.

Так, 10 одеських журналістів опублікували відкриту заяву до Президента, Кабміну, ГПУ, МВС та Нацполіції з приводу нападів та перешкоджання професійній діяльності журналістів в Одеській області. Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуку медіаекспертка Інституту масової інформації Ірина Земляна.

Цього ж дня в приміщення телеканалу “Думська TV” прийшли з обшуками силовики. Деякі ЗМІ, не перевіривши інформації, пов'язали ці два випадки – заяву журналістів та самі обшуки. Хоча, як пише Ірина Земляна, заява журналістів готувалася давно.

“Ситуація з порушеннями прав медійників в Одеській області дуже погана. Журналістів підтримало 36 підписантів. Цю заяву вони виношували місяць, і так співпало, що сьогодні в приміщення, де знаходиться "Думская", прийшли з обшуком. Безперечно, через цей обшук журналісти не могли виконувати свою роботу, але претензій до самого медіа не було. Заява жодним чином не стосувалася цього випадку. Банально вони б просто не встигли її написати”, – пояснила вона.

Водночас деякі ЗМІ сплутали факти та пов'язали дві події, які співпали в часі. Як приклад Ірина Земляна навела кілька скришнотів із новинних сайтів.

“Що пишуть всеукраїнські медіа з цього приводу? Народ, ви серйозно? Ви читали заяву? Журналісти не писали заяву з приводу “Думської”, вона тут узагалі ні до чого. Ну і, звичайно ж, купа місцевих і немісцевих сайтів перепощує цю новину саме з таким заголовком, і це вже не спинити. Так легко одним заголовком можна змістити акценти з важливої теми”, – додала вона.

Пізніше в газеті “День” вибачилися за помилку, пообіцяли виправити неточність та зізналися, що взяли новину з Укрінформу, не перевіривши даних.

Як повідомляв ІМІ, 20 грудня в Одесі співробітники НАБУ провели обшук у приміщенні телеканалу “Думська TV”. Керівництво телеканалу вважає обшуки політично мотивованими і називає їх тиском на свободу слова ЗМІ.

20 грудня Національне антикорупційне бюро заявило, що обшуки на телеканалі “Думська” жодним чином не пов'язані з діяльністю ЗМІ та журналістів. Слідчі дії проводяться в межах розслідування можливих зловживань службових осіб Одеської облради під час продажу у вересні 2018 року нежитлових приміщень.

20 грудня одеські журналісти заявили про відсутність в області будь-якої гарантії їхньої безпечної роботи, а також про бездіяльність місцевих посадовців у питаннях захисту свободи слова та гідності.

За  даними моніторингу свободи слова ІМІ, у 2019 році Одеська область стала лідером серед регіонів України (не враховуючи м. Київ) за кількістю порушень прав журналістів. Зокрема, станом на грудень цього року зафіксовано 18 випадків порушень прав журналістів. Останні три роки Одещина стабільно перебуває в першій п’ятірці регіонів-лідерів з порушень свободи слова. Так, протягом 2017–2018 років Одещина, згідно з моніторингом ІМІ, посідала п’яту позицію.

Liked the article?
Help us be even more cool!