ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Іспанії Meta заборонили запускати функції, що передбачають збір даних виборців

03.06.2024, 14:21

Орган захисту даних Іспанії (AEPD) заборонив Meta запускати у Facebook та Instagram функції, які передбачають збір інформації про іспанських виборців на тлі виборів до Європарламенту, що відбудуться наступного місяця.

У Meta підтвердили цю інформацію виданню TechCrunch і зазначили, що виконали наказ, який може бути чинним до трьох місяців.

У заяві AEPD йдеться про “запобіжний захід” – наказ Meta призупинити впровадження функцій, розроблених відділом інформації про день виборів і про виборців, на території Іспанії. Отже, орган заборонив компанії “збирати й обробляти дані у спосіб, передбачений цими функціями”, на думку AEPD (заяву було перекладено з іспанської).

“Це рішення ухвалено з огляду на виняткові обставини, що зумовлюють необхідність заходів для запобігання збору даних, профілювання користувачів і передання інформації третім сторонам; у такий спосіб персональні дані не використовуватимуться невідомими акторами й з невизначеною метою”, написали в AEPD.

За даними AEPD, Meta має намір обробляти персональні дані, включно з іменами, IP-адресами користувачів, даними про їхні вік і стать, а також інформацію про взаємодію користувачів з функціями, що стосуються виборів.

“Орган вважає, що збір і збереження даних у спосіб, запланований компанією, стали б серйозною загрозою правам і свободам користувачів Instagram і Facebook, чиї дані компанія почала б збирати в іще більшому обсязі, що дозволило б їй створювати комплексніші, детальніші й вичерпніші профілі користувачів, дедалі більше втручаючись у їхнє життя”, – йдеться в повідомленні.

У регуляторі додали, що надання третім сторонам потенційно особистих даних означало б непропорційне втручання в права й свободи залучених сторін. “Така втрата контролю становить серйозний ризик використання цих даних невідомими акторами й з невизначеною метою”, – йдеться в повідомленні регулятора.

У відповідь прессекретар Meta Метью Поллард заявив:

“Наші функції, пов’язані з виборами, розроблені з повагою до конфіденційності користувачів і дотриманням Загального регламенту про захист даних. Ми не згодні з позицією AEPD у цій справі, але виконали їхнє прохання”.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2024 року Єврокомісія розпочала розслідування щодо компанії Meta, яка володіє Facebook та Instagram, через недостатню протидію дезінформації перед виборами до Європарламенту.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!