ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В інтернеті знову з’явився фейковий сайт РБК-Україна

21.06.2023, 12:51
Колаж – 24 канал
Колаж – 24 канал

В інтернеті знову з’явився фейковий сайт українського видання РБК-Україна. Про це повідомляє фактчекінговий проєкт “По той бік новин”.

На фейковому сайті російські пропагандисти опублікували неправдиву статтю під назвою “Залужний розставив усе на свої місця”. В ній від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитують так само фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У статті росіяни намагаються нав’язати українським читачам думку, що “все пропало”, контрнаступ провалився, Зеленський всіх злив, зброї більше не буде і такі інші брехливі й занепадницькі наративи, зазначає “По той бік новин”.  

Статтю побудовано у вигляді авторської колонки, де Браславський нібито розмірковує про перспективи контрнаступу і доходить думки, що Україні потрібні Залужні, а не президент-зрадник. 

За інформацією сервісу перевірки доменів whois, ресурс із доменним ім’ям “рбк медіа” (насправді назва дещо інакша, але фейсбук уже розпізнав шахрайство і блокує його) зареєстрували в лютому 2023 року. Справжній домен РБК-Україна – rbc.ua. 

Наведений у статті фейковий допис Валерія Залужного, який просуває порожня сторінка “Recomended”, активно рекомендують також і алгоритми фейсбуку. Завдяки цьому допис із посиланням на фейковий сайт з’явився в стрічці багатьох українців.

Про те, що заскринений допис Залужного фейковий, свідчить структура публікації. Сам текст розміщено у віконці фейсбуку, а от назва облікового запису – у твіттері (про це свідчить фірмова “пташка” цієї соцмережі про верифікацію).

Для Дмитра Браславського, до якого звернувся “По той бік новин”, було сюрпризом, що його прізвищем знову маніпулюють шахраї. В редакції розбиратимуться з цією проблемою.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Статтю з критикою Залужного кіберзлочинці підписали авторством Дмитра Браславського.

У червні 2022 року видання РБК-Україна повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, Служби безпеки України і Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання. 

Liked the article?
Help us be even more cool!