ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії в держзраді обвинуватили ексмедійницю кремлівського холдингу "Росія сьогодні"

Державна прокуратура Естонії висунула обвинувачення в державній зраді та порушенні міжнародних санкцій медійниці Світлані Бурцевій, яка співпрацювала з агентствами Sputnik і Baltnews, що належить підконтрольному Кремлю холдингу “Росія сьогодні”.

Справу по суті суд  почне розглядати 1 листопада, повідомляє ERR.

Згідно з обвинувальним висновком, громадянка Естонії Світлана Бурцева знала про заборону на свою діяльність, але продовжувала її навіть після припинення роботи порталу новин “Sputnik Естонія” у 2019 році через порушення санкцій. У 2020–2023 роках Бурцева продовжувала виробляти медіаконтент для порталу Baltnews.ee, використовуючи псевдонім Алан Торм.

Світлана Бурцева в суді 6 серпня. Фото – Sergei Mihhailov / ERR

На думку держпрокуратури, зібрані докази свідчать, що Бурцева свідомо порушила міжнародні санкції.

“За підсумками досудового розслідування Поліція безпеки (КаПо) дійшла висновку, що Бурцеву не можна вважати незалежною, об'єктивною і нейтральною журналісткою. За даними КаПо, зібрані докази вказують на те, що Бурцева є пропагандисткою, яка працювала на порталах, що слугують агресивним цілям Кремля, розслідування її діяльності виявило, окрім порушення міжнародних санкцій, і злочин проти держави”, – заявила прокурорка Естонії Енелі Лаурітс.

Також слідство з'ясувало, що Бурцева з 2019 до 2021 року навчалася на магістратурі Севастопольського державного університету за програмою з інформаційних та гібридних конфліктів, яку очолював глава зареєстрованої в Росії приватної розвідувальної компанії та колишній офіцер контррозвідки ФСБ. Після завершення навчання Бурцева в співпраці з керівником навчальної програми опублікувала книжку “Гібридна війна за мир”, у ній описано глобальну гібридну війну, яку має виграти Росія.

За даними держпрокуратури, подані в обвинувальному висновку докази свідчать, що Бурцева, бувши громадянкою Естонії, вчинила державну зраду шляхом ненасильницьких дій проти незалежності та самостійності Естонської Республіки.

Що відомо про Світлану Бурцеву

Світлана Бурцева отримала естонське громадянство за допомогою натуралізації в 1994 році. Із 2017 року працювала в російській медіагрупі “Росія сьогодні”.

З 1 березня 2024 року Бурцева перебуває під вартою. Нещодавно її основний захисник Свен Сіллар подав клопотання про заміну запобіжного заходу на електронне спостереження. Проте державна прокурорка Енелі Лаурітс його не підтримала. Вона вважає, що існує ризик того, що Бурцева спробує зникнути в Росії. 

Європейський Союз запровадив санкції як щодо медіагрупи “Росія сьогодні”, так і стосовно її генерального директора Дмитра Кисельова.

Як повідомляв ІМІ, суд в Естонії в березні 2024 року відправив під варту свою громадянку Світлану Бурцеву, яка писала матеріали для підсанкційної російської державної медіагрупи “Росія сьогодні”. 

Раніше Світлана Бурцева працювала журналісткою інтернет-видання Sputnik Eesti, яке припинило свою діяльність в Естонії у 2019 році через санкції. Із 2023 року вона є членом партії Koos, один з лідерів якої Айво Петерсон перебуває під судом за звинуваченням у державній зраді.

Liked the article?
Help us be even more cool!